Публикация

Лекар от МБАЛ Бургас е избран в ръководството на Дружеството по съдебна медицина

Д-р Галина Милева, началник на Отделението по съдебна медицина в МБАЛ Бургас, влезе в ръководството на Българското дружество по съдебна медицина.


Д-р Галина Милева, началник на Отделението по съдебна медицина в МБАЛ Бургас, влезе в ръководството на Българското дружество по съдебна медицина. Д-р Галина Милева оглави Контролния съвет на дружеството, чиято основна задача е да следи за качеството на експертизата, морала и лекарската грешка.

Работата на Дружеството по съдебна медицина е възстановена след няколкогодишно прекъсване. Това е решено на Националната конференция по съдебна медицина, проведена на 3 и 4 октомври в Карлово. В нея участваха почти всички съдебни медици, практикуващи у нас – 58 лекари. На конференцията бе избрано ръководство, в което освен д-р Милева, влизат още доц. Александър Апостолов и д-р Иван Стоянов. Доц. Апостолов бе избран за председател на Управителния съвет, а д-р Стоянов (началник на Отделението по съдебна медицина в МБАЛ Русе) оглави Етичната комисия.

„Възстановяването на дружеството е сериозна заслуга на всички колеги. На конференцията бе гласувано становище, за което се борех дълги години и като народен представител – да се договори централна субсидия от държавния бюджет, с която да се издържат отделенията по съдебна медицина. Ние тежим на бюджета на болниците, защото сме независими експерти – работим или по разпореждане на полиция и прокуратура, или по желание на пострадали лица, които искат от нас експертиза“, каза д-р Галина Милева. В отделенията по съдебна медицина няма приходи от клинични пътеки, затова издръжката им поемат изцяло болниците. Поради тази причина съдебните медици у нас са с ниско заплащане и младите лекари не са мотивирани да изучават специалността.

Съдебните лекари смятат, че е най-удачно да бъде създаден Институт по съдебна медицина към Министерството на здравеопазването и той да разпределя държавната субсидия между отделните болници. Становището им е изпратено до МВР, МЗ и главния прокурор. Вече е проведена среща с тези институции и е изразено одобрение за създаването на института. „Благодарим за бързата реакция на двете министерства и прокуратурата. Сега трябва да изготвим справка за разходите на всяко отделение по съдебна медицина, за да се прецени какъв да бъде приблизителният размер на държавната субсидия“, обясни д-р Галина Милева.

Според нея и колегите й, това е първата крачка към повишаване имиджа на специалността „Съдебна медицина“ и възнагражденията на лекарите. Повече от 50% от работещите съдебни медици у нас са навършили пенсионна възраст, а много пенсионери продължават да работят. Специализанти се намират трудно заради лошите условия на труд и ниското заплащане. Амбициозна задача пред възстановеното Дружество по съдебна медицина е да върне младите лекари в професията.

Коментари