Публикация

Ортопедите от „Софиямед“ отстраниха 3-килограмов тумор след сложна операция

Ортопедът проф. д-р Любен Стоков съветва, пациентите с подобни образувания да се подлагат на оперативно лечение навреме, тъй като често доброкачествените тумори се превъръщат в злокачествени


Изключително сложна операция по отстраняването на огромен тумор в областта на рамото и шията извършиха ортопедите на УМБАЛ „Софиямед“. Интервенцията е извършена на 65 годишен пациент, който е препоръчан за операция още преди 2 години.

„Пациентът дойде на преглед при мен преди 2 години, когато и за първи път го насочих за операция. Поради някакви причини обаче той отложи операцията за по-късен етап и така до преди няколко дни когато отново се обърна към мен. Разположението на тумора в непосредствена близост до шийният отдел на гръбначния стълб и лявата раменна става беше довел до почти пълно обездвижване на въпросните структури. Образуванието беше с още по-големи от преди размери-25Х20см, по-голям от грейпфрут, и нашата намеса вече беше наложителна. Предстои да изчакаме хистологичното изследване, което ще покаже дали туморът е доброкачествен или злокачествен“, коментира проф. д-р Любен Стоков, извършил операцията заедно с екипа на д-р Бисер Бончев, завеждащ отделение по ортопедия и травматология в „Софиямед“.

Операцията е продължава около 3 часа, а туморната формация тежи почти 3 кг.

„Интервенцията беше изключително сложна, тъй като туморът беше в близост до важни кръвоносни съдове и нерви, които трябваше да внимаваме да не засегнем. Туморната формация беше образувала нещо като гърбица насочена нагоре, назад и напред в шийно-раменната област и мъжът беше със силно ограничени движения, възпрепятстващи възможността му дори да се облича самостоятелно. Моят съвет към пациентите е когато става дума за подобни образувания да се подлагат на оперативно лечение навреме, тъй като често пъти има възможност доброкачествения тумор да се превърне в малигнена (злокачествена) формация“, уточнява ортопедът проф. Стоков, който вече оперира и в болница „Софиямед“. 

" }-->

Коментари