Публикация

Масови злоупотреби в работата на лекарските комисии



В много случаи лекарските комисии са издавали протоколи за помощни средства само по документи, без преглед на лицата и това е част от  стройна система за облагодетелстване на членове на лекарски комисии и фирми на техни родственици.

Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.  Съвместната проверка с МЗ започна преди две седмици.

 Установено е още, че фирмите-дистрибутори доставят протоколите от лекарските консултативни комисии на потребителите, като по този начин  ги лишават от избор.

В други случаи издаващите протоколите насочвали  към конкретни фирми. Мобилни екипи на лекарските комисии, които правят изследвания по места, също насочвали пациентите към една и съща фирма, зад която след проверка се оказало, че стоят  самите лекари чрез роднини.
Например в Перник  се увеличили рязко случаите на предписани ортопедични стелки и  проверката се показала, че лекар от травматологията насочва пациенти към собствената си фирма. При 269 молби за стелки от юли до декември миналата година в Перник, през тази година вече са достигнали 987 на обща стойност 98 000 лева.

Член лекарска комисия пък участвала при издаването на протоколи за слухови апарати и насочвала пациентите към фирмата на съпруга си "Старки България", намираща се на адреса на частния й кабинет в Благоевград.
Констатиран е и случай, при който на едно лице в един и същи ден са издадени два медицински протокола от МБАЛ "Св. Иван Рилски" в София и от МЦ "Николай Чудотворец" в Бургас, без пациентът да е преглеждан в нито едно от лечебните заведения.

Коментари