Публикация

Доц. д-р Божидар Финков,дм получи званието „Лекар на България“

Наградата е във връзка с „ ... дългогодишната му народополезна дейност като създател на българската инвазивна кардиология, висок морал и медицнска етика“.


На специална церемония в Рилския манастир, доц. Божидар Финков, д.м. беше удостоен със званието „Лекар на България“ от Министерството на здравеопазването, Съюзът на учените в Република България, Национален алианс „Живот за България“ и в-к „Български лекар“.

Наградата е във връзка с „ ... дългогодишната му народополезна дейност като създател на българската инвазивна кардиология, висок морал и медицнска етика“.

Доц. д-р Божидар ФИНКОВ, д.м. е всепризнатият основател и класик на българската инвазивна кардиология и в тази област е и националният ни консултант. През 1988 г. извършва първата у нас кардиоинвазивна манипулация, като на болен с преден инфаркт поставя също първия в България стент и го спасява. По-късно извършва и първите у нас валвулопластики – коригиране на увредени сърдечни клапи чрез кардиоинвазивен способ, както и ангиопластика на артерия каротис, на бъбреците и периферните артерии.

Доц. д-р Божидар Финков, д.м е бил два мандата, Председател на Българското дружество по интервенционна кардиология, член е на Европейското дружество по кардиология. Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн при знаменития кардиоинвазист - професор Мартин Калтенбах, както и в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия. Автор е на над 150 научни публикации в наши и чужди издания. Министър на здравеопазването от 2001 до 2003 г.

Коментари