Публикация

Физиотерапията на ВМА предлага единственото водолечение в България

В различните сектори се възстановяват пациенти след поставяне на ендопротези, след възстановяване от фрактури при битови или професионални инциденти, с ревматични заболявания


Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА е една от най-големите не само в България, но и в Европа. Отделенията са оборудвани съгласно изискванията на Световната здравна организация. Клиниката е разположена на 4 дка площ. Всички лекари в нея са специалисти по физикална и рехабилитационна медицина – имат по 7-8 г. опит по основната си специалност. Нейният ръководител проф. Тройчо Троев има освен това и специалност по вътрешни болести, а доц. Георги Георгиев - по неврология. Някои специалисти са трупали опит и в чужбина, например в Кувейт.

Лекарите в Клиниката работят със средно тежка патология. Става дума за пациенти от другите клиники на ВМА, но преглеждат и в амбулаторния сектор. Приемат се и външни пациенти, които заплащат по ценоразписа на ВМА. От няколко месеца работи и стационар, в който се приемат пациенти по клинични и физиотерапевтични пътеки.

Клиниката по физиотерапия и рехабилитация на ВМА предлага единственото водолечение в България – тя разполага с два басейна, сауна и руска баня, които обаче се използват не за релакс, а като лечебни средства.

В различните сектори се възстановяват пациенти след поставяне на ендопротези, след възстановяване от фрактури при битови или професионални инциденти, пострадали от катастрофи. Специален подход се прилага към хората с ревматоидни заболявания, има група с хора с болестта на Бехтерев. Раздвижват се пациенти след инсулт или инфаркт, има и групи от пациенти с множествена склероза.

Някои от пациентите са с диагноза гонартроза или коксартроза. Подходът е екипен – всеки лекар работи с 4-5 рехабилитатори, кинезитерапевти или ерготерапевти. Тук се лекуват пациенти, изпращани от болници в Австрия и Германия.

В Клиниката се извършва и учебна дейност. В нея се провежда изпитът за специалност по физикална и рехабилитационна медицина.

Секторите са:

  • Електролечение и светолечение
  • Екстензионна терапия
  • Водолечение
  • Кинезитерапия
  • Топлолечение /парафинолечение
  • Групови инхалации
  • Рефлексотерапия
  • Електросън
  • Стационар

Коментари