Публикация

Диабетът тип 1 се проявява при децата през зимата


Мащабно международно изследване е установило, че децата до 15 год. заболяват от инсулинозависим диабет значително по-често през зимния сезон.

Били изучени данните на 31 хил. деца, регистрирани в  105 центъра за лечение на диабет в 53 страни. Открита е зависимост между сезоните и началото на болестта – по-точно  пикът на заболяванията недвусмислено показвал връзка със зимата. Ръстът на заболяванията е най-забележим в местата, отдалечени от екватора, там, където сезонните колебания в климата са са и най-големи.

„Таймс” цитира ръководителката на проекта Елена Молчанова от финландския Национален институт по здравеопазване, според която значение имат сезонните колебания на нивото на глюкозата и инсулина в кръвта, зимните вирусни инфекции, а също намалената двигателна активност и повишеният прием на храна през зимата. Тя не изключва и влиянието на стреса в училище.

Учените се надяват получените данни да допринесат за по-доброто разгадаване на причините и механизмите за развитие на диабета от 1 тип, около  който засега има много неизвестни.

Коментари