Публикация

Валериана –билката с доказан ефект против безсъние, нервна възбуда и психическа преумора

Валерианата се използва като лечебно растение от древни времена, а най-ранни данни има от Древна Гърция и Древен Рим. Много индиански племена използвали билката за лечение на нервни състояния и безсъние


Валерианата (Valeriana offcinalis), наричана още дилянка, e многогодишно тревисто растение от семейство Двусемеделни. Листата са бледорозови, плодът наподобява яйцевидно орехче, коренището е дебело и късо, а цветовете са бели и лилави и са събрани в щитовидни съцветия. Периодът на цъфтеж е в началото на пролетта, до средата на лятото. За лечебни цели се използва коренището на билката.

Растението съдържа изовалерианова киселина, борнеол, камфен, лимонен и други. Съдържа около 0,1 до 2% етерично масло с главна съставка борнилизовалерианат, на който се дължи специфичната му миризма. Най-голямо значение за седативното действие на растението имат съдържащите се в нея - монотерпенови алкалоиди валерианин, актинидин и тъй наречените валепотриати / те са триестерни производни на иридоидите/.

Валерианата действа успокоително при безсъние, като има умерен сънотворен ефект. Растението се използва при нервна възбуда, нервна и психическа преумора, неврози, нервно сърцебиене. Дилянката има така наречения уравновесяващ ефект – при възбудено състояние на нервната система, билката засилва задръжните процеси в главния мозък, а при умора помага да се мобилизира нервната система. Билката отслабва спазмите на гладката мускулатура и регулира дейността на сърцето. Използва се като помощно средство при климактерични нервни нарушения, мигрена, истерия. Също така се употребява в начален стадии на хипертонична болест, при спазми на стомашно – чревния тракт, на жлъчните пътища и др. Успокоява остра възбуда в резултат на психически травми. Помага при хронично нарушение на коронарното кръвообръщение ,хипертония първа степен, успокоява пулса. Билката подсилва действието на анксиолитиците, хипнотиците, морфиномиметиците и алкохола. Това трябва да се вземе под внимание при употребата и.

Валерианата е една от основните съставки на продукта Дормилек комплекс. Другите компоненти са мелатонин, екстракт от пасифлора и витамин В6. Този продукт комбинира в себе си добре познати съставки, за получаването на една мощна натурална формула.

Дормилек комплекс – Вашето натурално решение за по-добро качество и продължителност на съня!

  • Ефективен и натурален продукт!
  • Подпомага заспиването бързо и лесно!
  • Подпомага за преодоляване на ежедневния стрес и тревожност, събуждайки се на следващият ден отпочинали и свежи!
  • Подходящ за хора работещи на смени!
  • Това НЕ Е лекарство и НЕ може да привикнете към него!
  • Коментари