Публикация

Полифункционалните не са перфектни


Хората, които вършат много неща едновременно – четат вестник, слушат музика и пишат съобщения на телефона си, смятат, че са добри в това, но според ново проучване грешат.

Учени от  Станфордския университет  установили, че студентите, които имат навик да използват различни електронни „джаджи” или да се занимават с няколко неща едновременно, не се справят добре с тестове за паметта, вниманието и преминаването от една задача на друга.

Резултатите от изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, показват, че хората, вършещи много неща едновременно, се представят по-слабо и бавно от другите участници. По-трудно се концентрират и не се справят добре с обикновени задания.

Доброволците  попълнили анкета за честотата на използването на интернет и мобилни комуникации, гледането на телевизия, четенето, слушането на музика, и колко често правят няколко от тези неща едновременно.  

Излагането на твърде много източници на информация може да е една от причините, поради която се наблюдават лоши резултати на тестовете.  

Справянето с няколко действия едновременно изисква определени качества, които не всеки притежава. Една от хипотезите е, че този тип хора могат да ограничават или филтрират по някакъв начин външните смущения, които биха им попречили да се съсредоточат. 

Коментари