Публикация

Респираторно-грипните инфекции през есента се активизират

Висока температура, хрема, кашлица, втрисане - симптоми, които сочат не типичен грип, а парагрипна вирусна атака


С началото на октомври в кабинетите за първична помощ се забелязва и една вълна от остри респираторно-грипни заболявания, характеризиращи се с висока температура, кашлица, втрисания...Най-засегнатата възрастова група са децата, но очакваме и при останалата част от населението заболеваемостта да се засили. - казва д-р Милен Чолаков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Шумен.

Не става въпрос за типичен грип, а за обичайните сезонни парагрипни вирусни атаки. Описаното състояние продължава от 2-3 дни до седмица, след което в 15-20 процента от случаите инфекцията се спуска към белия дроб и се диагностицира белодробна пневмония. 

Първичната атипична пневмония е характерна с :

  •  много силна кашлица както при децата, така и при възрастните, 
  • недобро общо състояние на организма, 
  • намален физически капацитет, 
  • обилни изпотявания. 

Често в такива случаи на  слушалка не се чува нищо, освен едни груби шумове в горните дихателни пътища. Така че в тези случаи е уместно да се направи рентгенография и едва тогава се констатира вирусната пневмония, която се лекува с антибиотици. Те обаче трябва задължително да бъдат предписани от лекар.

Самолечението обикновено е първият избор на родителите, но от изключителна важност е те да се обърнат към специалист, окйто да предпише подходящото лечение.

Коментари