Публикация

Проблемите на страдащите от сънна апнея ще обсъждат наши и чужди специалисти край Варна

От 23 до 25 октомври 2015 г. в к.к. Златни пясъци, х-л "Интернационал"


От 23 до 25 октомври 2015 г. в к.к. Златни пясъци, х-л "Интернационал", ще се проведе традиционната есенна среща на Българското дружество по белодробни болести, в рамките на която ще участват над 300 специалисти от страната и чужбина. Фокусът на тазгодишното събитие ще бъде медицината на съня и неинвазивната вентилация. В рамките на научното събитие ще се проведе и модул за практическо обучение, в който участие ще вземат фирми - световни лидери в областта на апаратите за неинвазивна вентилация.
Лектори в рамките на форума ще бъдат заместник-директорът на Inselspital Bern, Швейцария, проф. Матиас Гугер; едно от най-големите имена в областта на медицината на съня, инициатор, създател и председател на Европейската асоциация по сън и хронобиология проф. Клаудио Басети, Inselspital, Швейцария; проф. Никола Шикелоне – президент на Италианското дружество по белодробни болести. Лектори във форума са също д-р Себастиан От, д-р Ане Катрин Брил, Даниела Вис от Швейцария, Адам Хавкин от Великобритания, както и редица водещи специалисти от страната.
Официалното откриване ще се състои на 24 октомври, събота, от 8:00 ч. в зала „Импресия“ на х-л "Интернационал", к.к. Златни пясъци.

Виж програмата:

Нарушеното дишане по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират с дихателна затрудненост през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. По последни данни 10% от населението на страната страда от това заболяване. Пионер в лечението на обструктивната сънна апнея е Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, в която преди 14 години, в партньорство с Кантонална болница St. Gallen, Швейцария, и Белодробна лига St. Gallen, Швейцария, бе разкрит интердисциплинарен Център по медицина на съня. И до днес швейцарските партньори подпомагат това ново за страната ни направление в медицината и обезпечават лечението на пациентите, което не се заплаща от здравната каса.

Коментари