Публикация

Ваксината срещу грип започва да ни пази 3 седмици след поставянето

Ако се имунизирате сега, ще бъдете защитени в пика на грипната епидемия


Най-доброто време да се направи противогрипната ваксина е в периода от края на септември до средата на октомври. Това припомни известният имунолог проф. Радка Аргирова по време на кръгла маса, организирана от фондация „МОСТ“ на 16 октомври, т. г. в Благоевград. Причината е, че грипът започва да циркулира в края на октомври, като са необходими около 20-25 дни, за да се създадат антитела. По традиция у нас пикът на епидемията се очаква да настъпи в края на януари и началото на февруари. По данни на Световния център за борба с грипа тази година ще циркулират вирусите Калифорния, Швейцария – от щам А, както и два вида Пукет от щама В.

При голяма част от хората над 65-годишна възраст се наблюдава т. нар. имунологично избледняване, което означава, че те по-бавно образуват антитела, обясни проф. Аргирова. По тази причина те се нуждаят от по-голямо количество антиген и затова в момента учените се замислят дали да не се правят отделни грипни ваксини за деца и за възрастни, стана ясно още от думите й.

Грипни ваксини не бива да се поставят на пациенти с тежка сърдечна или бъбречна недостатъчност, алергии. Ако човек е болен или не се чувства добре, имунизацията трябва да се отложи.

Имунизацията не гарантира 100%, че човек няма да се разболее, но със сигурност ще изкара заболяването по-леко, уточни проф. Аргирова. Тя припомни, че грипната епидемия започва първо в Южното полукълбо и когато идва към Европа, ваксините на практика са показали своята ефективност. Имунизацията против грип не пази от всяка вирусна инфекция, а само от най-тежките, които дават и най-много усложнения – тези, които са причинени от грипни вируси.

Коментари