Публикация

Дилатативна кардиомиопатия – най-честата кардиомиопатия

Дилатативната кардиомиопатия е най-честият тип на заболяването. Най-често се среща при възрастни между 20 и 60 годишна възраст. Заболяването е по-разпространено сред мъжете. Дилатативната кардиомиопатия засяга сърдечните камери и предсърдия – долните и горните сърдечни кухини.


Заболяването често започва от лявата сърдечна камера, изпълняваща ролята на главна помпа на кръвта. Сърдечният мускул започва да се разширява с опъване и изтъняване в дебелина. Това причинява уголемяване на вътрешното пространство. С напредването на заболяването то се прехвърля към дясната камера и двете предсърдия. Когато се получи разширяването на сърдечния мускул той не може да се свива нормално. Сърдечното изпомпване на кръвта става затруднено, сърцето отслабва и може да доведе до остра сърдечна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност се характеризира с учестено дишане, умора, както и оток в коленете, ходилата, коремната област и вените на шията. Други следствия от дилатативната кардиомиопатия са аритмии и кръвни съсиреци в областта на сърцето.

Повече информация за причините и възможните начини за лечение можете да прочетете  в продължението на статията: http://www.nmgenomix.com/bg/dilatativna-cardiomiop...

Коментари