Публикация

Пристрастяването към храна е лека форма на наркомания


Многобройни изследвания сочат, че все по-честа причина за наднорменото тегло е зависимостта от храна. Своеобразното пристрастяване към един или няколко продукта /най-често шоколад, сладолед, чипс/ има сходни белези с леката форма на наркомания.

Само допреди няколко години оплакването от хранителна зависимост би предизвикало лека усмивка у психолозите. Днес обаче проучвания сочат, че внезапно и непреодолимо желание да похапнат определена храна /да не се бърка с огладняването!/ изпитват 70% от мъжете и почти 95% от жените. При мнозина това желание става постоянно и представлява вече сериозен проблем.

В поведението на „продуктоманите” могат да се открият доста паралели с наркозависимите: силна тяга към любимата храна, изпитваното удоволствие при приемането й, невъзможността да се откажат от нея дори за кратко, чувството за вина и често укриване от околните на тази зависимост.

Специални проучвания напоследък установиха също така, че в мозъка на „продуктоманите” и на наркоманите протичат сходни химични процеси. Тези данни привлякоха и вниманието на експертите от Световната здравна организация.

Какви са признаците, издаващи зависимост от храна? Ако някои от изброените по-долу неща са ви присъщи, заслужава си да обърнете внимание – може вече да сте развили зависимост от храна.

- Склонни сте към преяждане, въпреки че знаете – това вреди на здравето, на самочувствието и на социалния ви живот.
 Обичате да консумирате любимия продукт сами, като дори не ви се иска да го споделите с децата си.

- Ядете, докато не ви заболи стомахът, или докато не почувствате дискомфорт.

- От време на време или постоянно усещате, че трябва да ядете по-малко или да промените храненето си. Мнозина периодично преяждат или се „влюбват” в дадена храна. В това няма нищо страшно. Зависимостта започва тогава, когато усетите, че ако не успеете да се сдържите, ще загубите контрол над ситуацията.

- Дразни ви критиката на околните към вашите хранителни пристрастия. Ако настроението ви се разваля, щом ви кажат, че ядете много, това може да е сигнал за наличие на хранителна зависимост.

- Изпитвате вина при консумацията или след покупката на любимия продукт.

- Ставате да ядете нощем.

Коментари