Маларийна ваксина дава надежда за генерално лечение на рак
21.10.15
Яница Гаданчева
Яница Гаданчева
Експерт
Маларийна ваксина дава надежда за генерално лечение на рак

Маларийна ваксина дава надежда за генерално лечение на рак

Противомаларийна ваксина има неочакван страничен ефект - унищожава тумори

Що се отнася до случайности и инциденти, те винаги носят тъга. Но когато става въпрос за инцидентно откриване на потенциален лек за рака, всеки един от нас ще погледне с надежда. Според скорошно проучване на група датски учени, те може да са направили точно това, чрез откритието, че потенциална противомаларийна ваксина има неочакван страничен ефект, а именно унищожава тумори.

Маларията е болест, причинена от паразита Plasmodium. Той се разпространява сред хората чрез ухапване от комари и според УНИЦЕФ, убива до един милион души всяка година. Маларията е особено опасна за бременни жени, тъй като паразита може да атакува плацентата, което поставя живота на детето в риск. В продължаващите усилия за предотвратяване на тези специфични инфекции, учените от Университета в Дания, направили забележително откритие: благодарение на подобните характеристики на тумора и плацентата, маларията използва същата технология за атака и унищожаване плацентата, каквато използва за унищожаване на раковите клетки.

"Плацентата е орган, който в рамките на няколко месеца се превръща от няколко клетки в орган с тегло около 500-700 грама, който предоставя на ембриона кислород и хранителни вещества в относително чужда среда", заявява авторът на изследването Али Саланти в изявление. "В известен смисъл, говорейки за туморите, те са почти еднакви - растат агресивно в относително чужда среда."

Изследователите се опитват да подобрят технологията, базирайки се на този естествен модел, моделиран чрез добавяне на туморо-унищожаващ токсин за маларийния протеин. Те са установили, че комбинацията е летална; в лабораторни тестове, е до 90 процента ефективна в унищожаването на различни проби на рак. Смъртоносната комбинация е също тествана успешно в мишки, на които са били имплантирани различни видове рак, характерни при човека. И докато това може да изглежда шокиращо да пласираме рак на маларията, Томас Мандел Клаусен, докторант занимаващ се с изследването, обяснява, че маларийния протеин се отдава само на тумора "без значително свързване към друга тъкан."

Ще изминат най-малко четири години преди лечението ще бъде достъпна за човешкото тестване и изследователите се надяват, че това откритие ще бъде значителна стъпка напред в научните изследвания за лечение на рак. Въпреки това, тъй като те използват протеин закачащ се на въглехидратни остатъци, които се срещат само в плацента и ракови тумори, тази животоспасяваща техника ще направи лечението твърде опасно за лечение на рак при бременни жени. "Изразена в популярните термини, защото токсинът ще разпознае плацентата като тумор и ще го убие по абсолютно същия начин", казва Саланти.

Мнения