Публикация

Маларийна ваксина дава надежда за генерално лечение на рак

Противомаларийна ваксина има неочакван страничен ефект - унищожава тумори


Що се отнася до случайности и инциденти, те винаги носят тъга. Но когато става въпрос за инцидентно откриване на потенциален лек за рака, всеки един от нас ще погледне с надежда. Според скорошно проучване на група датски учени, те може да са направили точно това, чрез откритието, че потенциална противомаларийна ваксина има неочакван страничен ефект, а именно унищожава тумори.

Маларията е болест, причинена от паразита Plasmodium. Той се разпространява сред хората чрез ухапване от комари и според УНИЦЕФ, убива до един милион души всяка година. Маларията е особено опасна за бременни жени, тъй като паразита може да атакува плацентата, което поставя живота на детето в риск. В продължаващите усилия за предотвратяване на тези специфични инфекции, учените от Университета в Дания, направили забележително откритие: благодарение на подобните характеристики на тумора и плацентата, маларията използва същата технология за атака и унищожаване плацентата, каквато използва за унищожаване на раковите клетки.

"Плацентата е орган, който в рамките на няколко месеца се превръща от няколко клетки в орган с тегло около 500-700 грама, който предоставя на ембриона кислород и хранителни вещества в относително чужда среда", заявява авторът на изследването Али Саланти в изявление. "В известен смисъл, говорейки за туморите, те са почти еднакви - растат агресивно в относително чужда среда."

Изследователите се опитват да подобрят технологията, базирайки се на този естествен модел, моделиран чрез добавяне на туморо-унищожаващ токсин за маларийния протеин. Те са установили, че комбинацията е летална; в лабораторни тестове, е до 90 процента ефективна в унищожаването на различни проби на рак. Смъртоносната комбинация е също тествана успешно в мишки, на които са били имплантирани различни видове рак, характерни при човека. И докато това може да изглежда шокиращо да пласираме рак на маларията, Томас Мандел Клаусен, докторант занимаващ се с изследването, обяснява, че маларийния протеин се отдава само на тумора "без значително свързване към друга тъкан."

Ще изминат най-малко четири години преди лечението ще бъде достъпна за човешкото тестване и изследователите се надяват, че това откритие ще бъде значителна стъпка напред в научните изследвания за лечение на рак. Въпреки това, тъй като те използват протеин закачащ се на въглехидратни остатъци, които се срещат само в плацента и ракови тумори, тази животоспасяваща техника ще направи лечението твърде опасно за лечение на рак при бременни жени. "Изразена в популярните термини, защото токсинът ще разпознае плацентата като тумор и ще го убие по абсолютно същия начин", казва Саланти.

Коментари