Публикация

Зимата поставя на изпитание имунитета ни

Витамин С е един от най-важните витамини, участващ практически във всички жизнени процеси на организма.


Лятото е зад гърба ни, спомените от горещите, наситени с емоции дни, все още не са избледнели, но тревогата ни расте, защото предстои сезонът с най-много предизвикателства за здравето ни. Не случайно животните изпадат в зимен сън. За съжаление ние трябва да останем бодри и енергични. Не можем да излъжем природата и да пренебрегнем факта, че през зимата организмът ни функционира по различен от лятото начин. Тепърва ще ни се налага да се справяме с ниските температури, със сухия въздух в помещенията, с богатия набор от вирусни инфекции, а всичко това поставя на изпитание имунитета ни.

Много хора се успокояват, че вече целогодишно по магазините има пресни плодове и зеленчуци. Това ще им даде възможността непрекъснато да попълват запаса си от витамини. За съжаление витамините много лесно се разрушават. В една току-що откъсната ябълка те действително присъстват в доста голямо количество, но след като същата тази ябълка престои няколко месеца, така полезните витамини изчезват. Това се отнася за всички плодове и зеленчуци, съхранявани по-дълго време. Топлинната обработка допълнително унищожава витамините.

Ако пък си мислите, че през лятото сте изпълнили плана си за «витаминизация» на организма, заблуждавате се. Човешкото тяло не може да натрупва витамини и да ги съхранява, за да ги оползотвори през зимата.

И все пак трябва да преодолеем този сезон, при това с добър здравословен статус. Изходът е един и той отново се нарича витамини. Между тях на първо място слагаме витамин С (аскорбинова киселина), защото той подорбява имунитета ни, повишава устойчивостта на организма ни на простудни и инфекциозни заболявания, осигурява енергия, а и подобрява състоянието на кожата ни.

Витамин С е един от най-важните витамини, участващ практически във всички жизнени процеси на организма. Една от най-важните му функции е укрепване на имунитета – при бактериални и вирусни инфекции нуждата от витамин С рязко се увеличава, защото той участва във веригата процеси, които водят до унищожаване на вредните микроорганизми. Освен това аскорбиновата киселина извежда от организма свободните радикали, провокиращи процеса на стареене. Или казано накратко – недостигът на витамин С влияе на здравето и младостта ни!

Какви са признаците на дефицит на витамин С:

  • Бърза уморяемост
  • Податливост на простуди и инфекциозни заболявания
  • По-бавно заздравяване на рани
  • Кръвотечение от венците
  • По-лесна поява на синини

Да припомним още нещо – ако сте пушач, вие се нуждаете от по-големи количества витамин С, защото никотинът го извежда от организма и понижава усвояемостта му.

Устойчивостта към инфекции в най-голяма степен в сравнение с другите витамини зависи от витамин С. Причината е, че той защитава организма и от последствията на стреса, помага по-лесно да се справим с емоционалното и физическо натоварване. Витамин С стимулира синтеза на интерферон, което означава, че е изключително необходим за нормалното функциониране на имунната система. А тя е подложена на сериозно изпитание, когато въздухът е влажен и студен, температурите ниски и слънцето не достига.

Не на последно място – предозирането с този витамин е невъзможно, защото той не се натрупва в организма и излишъкът се извежда от него.

Коментари