Публикация

Стомахът реагира на стреса с дискомфорт

Към каква диагноза насочва стомашният дискомфорт, повишеното газообразуване, подуването на корема? Могат ли да бъдат избегнати или облекчени, какви са причините за появата им? - обяснява гастроентерологът от Варна д-р Юлия Кулова


Едни от най-честите смущения на гастроинтестиналния тракт във време, в което стресът е повсеместен, са функционалните заболявания. Смяната на сезоните е също безспорен фактор, свързан основно с промяната в храненето и адаптацията на организма. Особено широко разпространен е синдромът на дразнимото дебело черво. Това функционално заболяване се среща все повече, най-вече сред младите и активно работещите хора в индустриално развития свят – това се дължи на факта, че именно тази група е най-често подложена на постоянен стрес.

Неправилното хранене е другата причина, която всички гастроентеролози наблюдават. Хората масово не спазват трикратното хранене (поради липса на време или на изградени навици), хранят се веднъж дневно, обикновено късно вечер и като правило - обилно. Преяждането е също много често срещано. Трябва да има достатъчно време преди нощния сън, за да се обработи храната, да няма връщане на киселини нагоре по хранопровода.

Ако се пропусне например закуската, киселинността на стомаха става доста голяма, защото тя не се „обира“ от храната и това води не само до гастритни оплаквания, но и до нарушения на функцията на червата.

Много често така наречените функционални нарушения на червата не са свързани само с акта на хранене, те се появяват независимо от количеството на приетата храна или от времето на приема. Човек усеща подуване, общ коремен дискомфорт, понякога има леки или по-силно изразени болки. При такива оплаквания препоръчвам да се приема препарат от типа на „Комфортекс“, който е напълно безвреден, взима се обикновено след храна три пъти дневно по две таблетки. Отзивите на пациентите са, че им помага категорично, особено при дискомфорт, подуване на корема, газообразуване. Хубавото е също, че може да се приема безпроблемно и в съчетание с други подобни продукти.

Сега има забележимо увлечение, особено сред младите, да ядат само здравословни храни, при което понякога се стига до крайности. Моето мнение е, че по-разнообразното хранене при всички случаи е необходимо за организма. Течностите, които по принцип трябва да са около 2 литра дневно за възрастен човек, не бива да се приемат в голямо количество заедно с храна, както и непосредствено преди и след ядене, тъй като става претоварване на стомаха, връщане нагоре на храна, която не може да се приеме и да се обработи. Съветвам да се избягват газираните напитки, грубата целулоза, пържените, лютите храни.

Много често всички допускаме грешката да се храним бързо, разсеяно, докато четем или гледаме телевизия, без да сдъвкваме добре храната. Но най-сериозно влияние за поява на функционални оплаквания оказва начинът на живот, индивидуалната психологическа настройка на човека, физиологията на дадения организъм - много комплексни са факторите, които могат да доведат до проблеми в храносмилателния тракт.

Говорим за функционални нарушения като синдрома на дразнимото дебело черво, но трябва преди това да изключим подозрение за морфологичен процес, за възпалителни заболявания. Това става с обстоен разговор с пациента, с ехографски изследване, долна и горна ендоскопия. Важно е да се има предвид, защото в наши дни ракът на дебелото черво е много често срещано заболяване. А с добър скрининг и ранно откриване той може да бъде излекуван окончателно.

Коментари