Публикация

Не отлагайте лечението при поява на кашлица

След няколко последователни резки температурни скока есента вече взе надмощие. Увеличават ли се сезонните простудни заболявания, с какво темпо, кои възрастови групи засягат най-вече и какви основни правила трябва да си припомним, ако ни нападнат вирусите?


Ето какво каза д-р Милен Чолаков председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Шумен: 

Може да се каже, че в първата десетдневка на октомври в кабинетите за първична помощ се забелязва една вълна от остри респираторно-грипни заболявания, които се характеризират с висока температура, кашлица, втрисания... За съжаление най-засегнатата възрастова група са децата, но очакваме и при останалата част от населението заболеваемостта да се засили. Няма типичен грип, но това са обичайните сезонни парагрипни вирусни атаки. Състоянието, което описах, продължава 2-3 дни, до седмица, след което в немалко случаи (може би 15-20 процента) инфекцията се спуска към белия дроб и се диагностицира белодробна пневмония. Първичната атипична пневмония е характерна с това, че болният има една много силна кашлица както при децата, така и при възрастните, недобро общо състояние на организма, намален физически капацитет, обилни изпотявания. А на слушалка не се чува нищо освен едни груби шумове в горните дихателни пътища. Така че в тези случаи е уместно да се направи рентгенография и едва тогава се констатира вирусната пневмония, която се лекува с антибиотици. Те обаче трябва задължително да бъдат предписани от лекар.

Кашлицата е водещ симптом при сезонните вирусни заболявания, като обикновено е съпроводена от гърлобол, хрема. В първите няколко дни кашлицата е суха, болният не отделя храчки и едва след 4-5 дни, когато се започне и лечение, се появява и т.нар. влажна кашлица с отделяне на гнойни секрети.

Обикновено в първите няколко дни от неразположението болните или родителите на децата опитват самолечение, „народна“ медицина. Като не могат да се справят, се обръщат към личния си лекар, който предписва лечение, режим и т.н. По принцип е най-добре в интерес на болния и на бързото му възстановяване той да потърси лекарска консултация веднага щом усети първите признаци на остро респираторно заболяване. Това ще предотврати възможните усложнения.

Ако говорим за кашлицата, която разбираемо е тревожен за пациентите симптом, също бих препоръчал още с появата ѝ да се потърси лекар. От опит знам, че самолечението може да докара много по-големи бели. Специалистът ще прецени и ще препоръча подходящо лечение. Но в най-общия случай това са отхрачващи средства, сиропи за кашлица и за втечняване на секретите, лекарства срещу вирусната атака, т.нар. симптоматични средства – противоалергични, противотемпературни и т.н.

Аз бих препоръчал при кашлица на първо място препарати на природна основа, какъвто например е „ЕнТиТус“, който се намира в аптеките в различни форми. Ефектът му се основава на включените в състава му извлеци на натурални продукти. Действа втечняващо на секретите, облекчава кашлицата и подпомага по-бързото елиминиране на този дразнещ симптом. Това е хубав препарат, който е доказал качествата си в годините, аз лично съм се убедил в практиката си на общопрактикуващ лекар. Той може да се използва - и аз го правя - при всички видове кашлица – както при непродуктивната, суха кашлица, така и когато храчките в белия дроб започват да се овлажняват и отделят.

Важно е, че децата го приемат много добре, няма странични действия. Ен-Ти-Тус се предлага и на капсули, които са подходящи за прием от диабетици.

Коментари