Публикация

Не отлагайте лечението при поява на кашлица

Не отлагайте лечението при поява на кашлица

След няколко последователни резки температурни скока есента вече взе надмощие. Увеличават ли се сезонните простудни заболявания, с какво темпо, кои възрастови групи засягат най-вече и какви основни правила трябва да си припомним, ако ни нападнат вирусите?


Ето какво каза д-р Милен Чолаков председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Шумен: 

Може да се каже, че в първата десетдневка на октомври в кабинетите за първична помощ се забелязва една вълна от остри респираторно-грипни заболявания, които се характеризират с висока температура, кашлица, втрисания... За съжаление най-засегнатата възрастова група са децата, но очакваме и при останалата част от населението заболеваемостта да се засили. Няма типичен грип, но това са обичайните сезонни парагрипни вирусни атаки. Състоянието, което описах, продължава 2-3 дни, до седмица, след което в немалко случаи (може би 15-20 процента) инфекцията се спуска към белия дроб и се диагностицира белодробна пневмония. Първичната атипична пневмония е характерна с това, че болният има една много силна кашлица както при децата, така и при възрастните, недобро общо състояние на организма, намален физически капацитет, обилни изпотявания. А на слушалка не се чува нищо освен едни груби шумове в горните дихателни пътища. Така че в тези случаи е уместно да се направи рентгенография и едва тогава се констатира вирусната пневмония, която се лекува с антибиотици. Те обаче трябва задължително да бъдат предписани от лекар.

Кашлицата е водещ симптом при сезонните вирусни заболявания, като обикновено е съпроводена от гърлобол, хрема. В първите няколко дни кашлицата е суха, болният не отделя храчки и едва след 4-5 дни, когато се започне и лечение, се появява и т.нар. влажна кашлица с отделяне на гнойни секрети.

Обикновено в първите няколко дни от неразположението болните или родителите на децата опитват самолечение, „народна“ медицина. Като не могат да се справят, се обръщат към личния си лекар, който предписва лечение, режим и т.н. По принцип е най-добре в интерес на болния и на бързото му възстановяване той да потърси лекарска консултация веднага щом усети първите признаци на остро респираторно заболяване. Това ще предотврати възможните усложнения.

Ако говорим за кашлицата, която разбираемо е тревожен за пациентите симптом, също бих препоръчал още с появата ѝ да се потърси лекар. От опит знам, че самолечението може да докара много по-големи бели. Специалистът ще прецени и ще препоръча подходящо лечение. Но в най-общия случай това са отхрачващи средства, сиропи за кашлица и за втечняване на секретите, лекарства срещу вирусната атака, т.нар. симптоматични средства – противоалергични, противотемпературни и т.н.

Аз бих препоръчал при кашлица на първо място препарати на природна основа, какъвто например е „ЕнТиТус“, който се намира в аптеките в различни форми. Ефектът му се основава на включените в състава му извлеци на натурални продукти. Действа втечняващо на секретите, облекчава кашлицата и подпомага по-бързото елиминиране на този дразнещ симптом. Това е хубав препарат, който е доказал качествата си в годините, аз лично съм се убедил в практиката си на общопрактикуващ лекар. Той може да се използва - и аз го правя - при всички видове кашлица – както при непродуктивната, суха кашлица, така и когато храчките в белия дроб започват да се овлажняват и отделят.

Важно е, че децата го приемат много добре, няма странични действия. Ен-Ти-Тус се предлага и на капсули, които са подходящи за прием от диабетици.

Коментари