Публикация

Студентите медици от МУ-Варна участват в кръгла маса за донорството

Донорството на репродуктивен материал и кръводаряването ще бъдат акцентът на тазгодишната кръгла маса за донорството, която ще се проведе на 23 октомври в 15:30 ч. в концертната зала на Младежки дом – Варна.


Донорството на репродуктивен материал и кръводаряването ще бъдат акцентът на тазгодишната кръгла маса за донорството, която ще се проведе на 23 октомври в 15:30 ч. в концертната зала на Младежки дом – Варна. Организатори на събитието са Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация „Искам бебе", Фондация „Майки за донорство", РЦТХ-Варна, организации на пациенти с редки заболявания.

Участие в кръглата маса ще вземат доц. д-р Матей Андонов, ръководител на ембриологична лаборатория в СБАГАЛ "Майчин дом" – Варна, д-р Жанина Йорданова, ръководител на Регионалния център по трансфузионна хематология в град Варна, Станислав Морфов, председател на Асоциацията на студентите по медицина в България, пациенти с таласемия майор (рядко заболяване, при което е необходимо ежемесечно кръвопреливане), както и представители от Фондация „Майки за донорство" и Фондация „Искам бебе".

В рамките на инициативата студенти по медицина от МУ-Варна ще раздават информационни брошури за популяризириане на донорството сред населението във Варна.

В България хората, регистрирани за ин витро и икси процедури, са 145 000. Над 250 000 сa с репродуктивeн проблем. За над 40 000 от тях единственият шанс да имат дете е само с помощта на донор. Възрастта на нуждаещите се от донорски яйцеклетки жени пада на 21-22 години. Най-висок процент от нуждаещите се са поради изчерпан яйчников резерв при жените и лениви сперматозоиди при мъжете. Новото в областта е, че се увеличава процентът на млади хора с репродуктивни проблеми още от раждането си. Донори на репродуктивен материал могат да бъдат жени от 18 г. до 34 г. възраст с поне едно дете и мъже над 18 г. Те даряват свой репродуктивен материал и така помагат на непознати за тях хора да имат деца.

Кръвта и кръвните продукти са незаменим животоспасяващ медицински атрибут, който до днес няма синтетичен аналог. Без кръводарителите стотици хора – нуждаещи се от планови операции, жертви на инциденти, родилки, хронично болни – са обречени.

България е сред страните с най-нисък брой кръводарители – на 1000 души население само 22-а. За да бъдат удовлетворени нуждите на здравната система, е необходимо това съотношение да бъде най-малко 33/1000. Особено нисък е броят на кръводаряващите в летните месеци.

Съпричастни на този проблем, студентите на МУ-Варна ежегодно организират на територията на университета, съвместно с Регионалния център по трансфузионна хематология, кръводарителски кампании .

Коментари