Публикация

Качеството на ваксините у нас се гарантира от здравните власти

Живачното съединение, за което се твърди, че се съдържа във ваксината срещу хепатит В, е забранено в САЩ и в Европейския съюз


През последните дни в публичното пространство се появи информация, че от Турция е била внесена опасна ваксина срещу хепатит В, която съдържа живак. По този повод министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че тези твърдения са престъпни и министерството ще изпрати становище до прокуратурата. Напълно разбирам неговата реакция.

Имам предположение върху какво се базира твърдението, че ваксината съдържа живак. Става дума за органичното съединение тиомерзал или мертиолат. То действително е съединение на живака и често присъства във ваксините. Използва се като много силно антисептично средство. Държа да подчертая обаче, че от известно време неговото използване е забранено както в САЩ, така и в Европейския съюз. А всичко, което влиза в страната се проверява и се регистрира от МЗ чрез Изпълнителната агенция по лекарствата.

Ваксината е срещу хепатит В е включена в задължителния имунизационен календар. Поставя се още през първите 24 часа след раждането. Тя предотвратява хепатит В, който не представлява голяма опасност, освен когато не хронифицира. Тогава вече може да може да се стигне до възникване на цироза и рак на черния дроб. Изчислено е, че благодарение на ваксината повече от 1 000 000 случаи на рак на черния дроб няма да се случат.  

Коментари