Публикация

Не бива да принуждаваме пациентите да декларират хепатит или ХИВ

Това са хронични вирусни инфекции, за които най-често може да се разбере случайно и много по-късно, без да може да се определи кога се е случило заразяването


Преди известно време зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова лансира идеята да се криминализират хоспитализираните пациенти, които не съобщават, че са инфектирани с хепатит В и С и ХИВ. За съжаление тя бе подкрепена и от председателя на съсловната организация. Подобно предложение е не само тревожно, но и изключително необмислено. Много жалко, ако това е официално становище на лекарския съюз, защото не мога да си представя по-голямо нарушение на човешките права. Няма нужда да караме болните да попълват заявления дали имат такава инфекция, като причините са няколко.

На първо място пациентите може да не знаят, че са заразени с тези вируси. Това са хронични вирусни инфекции, за които най-често може да се разбере случайно и много по-късно, без да може да се определи кога се е случило заразяването.

Необходим е дълъг срок за образуването на антитела, които диагностицираме, когато прилагаме скриниращите методи – 3-4 седмици за ХИВ, до 3 месеца за хепатит С. Ако се случи човек да се изследва в този прозоречен период, той ще даде отрицателен резултат.

Какво трябва да направи лекарят, ако знае, че пациент има хепатит В и С или ХИВ - няма да го оперира, няма да го преглежда и да го изследва? За всички тези инфекции има лечение, което се прилага в нашата страна. Можем да потиснем размножението и на трите вируса до степен да бъдат определяни само минимални вирусни товари, които вече не са опасни за пренасяне.

Ако колегите не знаят и не са обучени, това е грешка на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Докато тя беше финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, медицинският персонал можеше да бъде обучен. А сега дискриминираме болните. Те разбират, че няма кой да застане зад тях. В тази ситуация не мога да гарантирам, че ще имаме тяхното съдействие.

За съжаление трябваше да сезирам за това Световната здравна организация (СЗО), чрез представителството й у нас. Неправителствени организации, които са пряко ангажирани с подкрепа към болните с ХИВ и с хепатит В и С написаха обръщение, което също е изпратено в българския клон на СЗО. След консултации с юристи, те поискаха от БЛС да кажат дали става дума за официално становище на организацията или на отделни нейни членове. Съвсем скоро предстои събор на лекарския съюз, където тези въпроси трябва да получат отговор. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика СПИН Хепатит БЛС вирусни инфекции хив хепатит в хепатит с Български лекарски съюз криминализиране проф. Радка Аргирова укриване на заболяване

Коментари

Разбира се, че трябва да се ползват предпазни средства при всички случаи, да не е само ХИВ! Да не говорим, че не всички пациенти знаят за заболяванията си, камо ли да съобщават. Ако системата тръгне да пести и от ръкавици, кучета я яли

точно така - и представителите на пациентските организации така смятаме