Публикация

Свинският грип ще стане по-опасен след година


През идващата зима свинският грип в Северното полукълбо едва ли ще стане по-опасен, но може след година да се прояви в много по-смъртоносна форма.

Това заяви проф. Джон Оксфорд от лондонската Кралска болница, цитиран от Франс прес. „През зимата ще има повече хоспитализации и смъртни случаи, но ще става въпрос за същия вирус, само ще е по-разпространен, отколкото през лятото”, посочва професорът. След зимата обаче, поради процеса на естествен подбор може да се появи по-смъртоносен щам.

„Сега вирусът вирее добре – заразява много млади хора и не му е нужно да мутира. Но след като засегне около една трета от световното население, което очакваме да стане, хората ще станат по-устойчиви на заразата. И тогава мутантите ще имат селективно предимство.  Би било сериозна грешка да се смята, че след края на предстоящия грипен сезон опасността ще премине”, подчертава проф. Оксфорд.

„В момента лекарите в Южното полукълбо, където е зима, са обезпокоени от новата тенденция. Досега се смяташе, че рискова група са бременните, хората с наднормено тегло и астматиците. Но сега вирусът засяга всички, включително млади и здрави хора”, казва професорът, който се е завърнал от Австралия.

Там вече има регистрирани над 100 смъртни случая от свински грип. На Мавриций и в Нова Каледония смъртността от този щам надвишава 100 пъти аналогичния показател за сезонния грип.

Коментари