Публикация

Какво лекува поморийската кал?


Д-р Стефан Шишков, главен лекар на центъра за балнеотерапия „Анхиало” в грандхотел „Поморие”, за ползите от лечебната кал.

Д-р Шишков, какво е уникалното в поморийската лечебна кал?  

Това е лиманна кал, различна от тази в другите калолечебни находища по света – такива има в Италия, Франция, Испания, Япония…
Уникалното е в специфичния химичен състав, високото съдържание на сяра и желязо.  

Известно е, че сярата има значение за всички движения, които се извършват в човешкия организъм. С годините тя се изчерпва, а няма известен медикамент, с който да се възстанови нормалното й количество в тялото. Тук идва ролята на поморийската кал под формата на кални апликации и кални вани.

При какви заболявания се прилагат те?

Основният спектър на лечението с поморийска кал са заболяванията на опорно-двигателния апарат – всички артрозни заболявания, болки в кръста, остеохондроза (т.нар. шипове). На второ място са заболяванията на периферната нервна система - дископатии, плексити, периартрити.  На трето място са кожните заболявания,  включително псориазис. Не на последно място – заболяванията на женската и мъжката полова система.
 
Задължителен ли е лекарският преглед преди започването на процедури във вашия център?

Винаги при постъпване при нас пациентът подлежи на задължителен медицински преглед. Абсолютно противопоказани са сърдечно-съдовите заболявания (прекаран инфаркт, хипертония втора или трета степен), бременност и някои злокачествени заболявания.

Как се съчетава лечението с природните продукти от Поморийското езеро с постиженията на модерната физикална медицина?

Съчетаването на калолечението и луголечението със съвременната физиотерапия, с модерните медикаментозни средства е едно богатство за пациента. То подпомага неговото окончателно излекуване в много по-голяма степен, отколкото ако лечебните методи се прилагат поотделно.

Още от създаването на центъра се стремим да оборудваме базата с най-съвременната медицинска апаратура и да използваме най-съвременните медицински средства във физиотерапията.

Прилагаме лазертерапия,  магнитотерапия, лечение с ниско- средно- и високочестотни токове, пуватерапия и други процедури.  

От 3 години работим с препарата НеОкс, който използваме основно при  ултрафонофорезата. Съчетаването на калолечението, луголечението, природните фактори, с които разполага Поморие, плюс това съвременно лекарство оказва  невероятен лечебен ефект.  

Достъпно ли е лечението за българските граждани? Работите ли с НОИ?

Има 2 санаториума и 1 балнеохотел, където се прилагат калолечебни процедури. Освен на принципа на свободното договаряне, работим и по програмата на НОИ, която  позволява на гражданите да се лекуват в продължение на 10-15 дни и да провеждат съответните  процедури.

Пациентът трябва да е социално осигурен и да има направление от личния лекар. Необходимо е да се обърне към съответното териториално подразделение на НОИ, за да постъпи на балнеолечение.

Задължение на всеки българин е да обърне внимание на своето здраве.
В страната има 64 заведения за балнеолечение, но в световен мащаб ние изоставаме по отношение на профилактиката, за разлика от американците, англичаните, германците,  които с техните социални програми използват всяка една възможност. 

Коментари