Публикация

Европейците пият мляко от 7500 години


Способността за преработване на прясно мляко от човешкия организъм е еволюирала в ранните земеделски общества в Централна Европа.

Досега се смяташе, че хората в по-северните райони първи са развили способността да храносмилат млякото, но ново британско проучване, публикувано в PLoS Computational Biology, показва, че генетичните промени са настъпили преди около 7500 години в зоната между централната част на Балканите и Централна Европа.

Хипотезата за възникването на първите „любители” на мляко в северната част на земното полукълбо произлиза от по-голямата им нужда от витамин Д, защото са изложени на по-малко слънчева светлина.

Ранните европейци са претърпели малка генетична промяна, която им позволила да усвояват лактозата и да използват здравословните качества на прясното мляко, допълват учените.

Коментари