Публикация

Германски професор демонстрира на живо залепване на ретина по безшевна технология в Пловдив

Заедно с лекари от клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Петер Шурман ще направи очни операции през микроскопичен разрез


Десети юбилеен витреоретинален симпозиум на тема „20, 23, 25+, 27+ G PPV: QUO VADIS” ще се проведе в Пловдив на 24 и 25 октомври. Това съобщи проф. д-р Нели Сивкова, ръководител на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“, председател на СНЦ „Българска Асоциация Ретина“ и главен организатор на събитието.

Домакин на симпозиумът с международно участие по традиция са Университетската очна клиника и Катедрата по очни болести към Медицински университет - Пловдив. Форумът ще бъде открит в 13:30 часа на 24 октомври, събота, с лекционна програма в зала „Пловдив-1“ на „Новотел“ Пловдив. На втория ден – 25 октомври, неделя, от 9:00 до 13:00 часа, ще бъде демонстрирана хирургия „на живо“.

От операционна зала на Клиника по очни болести при УМБАЛ ”Свети Георги” ще бъде демонстрирана безшевна парс плана витректомия с високотехнологичния апарат Constellation – миниатюрна гилотина, създадена специално за подобни операции.Ръководителят на Клиниката проф. д-р Нели Сивкова и световноизвестният гост-хирург проф. Петер Шурман от Университетската болница в град Тюринген, Германия, ще извършат миниинвазивна витректомия със 7500 разреза в минута. Този тип хирургия представлява един от най-съвременните методи за извършване на безшевна, максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Работи се през 3 отвора с големина около 0,4 мм. Проф. Сивкова уточни, че ретината е „мозъкът на човешкото око“, поради което е особено важно манипулациите да са щадящи и безшевни.

Подходящи за този тип хирургия са пациенти с мътнини в стъкловидното тяло, с диабетна ретинопатия (усложнение на захарния диабет), със заболявания на ретината, които се лекуват с такава хирургична интервенция и др. Ще се извърши и комбинирана хирургия – премахване на катаракта (старческо перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло).

Предвидено е да се демонстрира иновативна оперативна техника за хирургично лечение на отлепена ретина, както и иновативна техника за имплантиране с пришиване на вътреочна леща при усложнено протекло отстраняване на катаракта.

С помощта на аудиовизуална връзка от операционната очни лекари от цялата страна и чужбина ще наблюдават хода на операциите. Те ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурга. Сателитната връзка ще свърже операционната и със зала „Пловдив 1“ на „Новотел“ Пловдив, където операциите също ще се наблюдават в реално време.

Коментари