Публикация

Акад. А.Гълъбов: Комбинираната терапия е перспективна срещу грипа


Според данните от последния седмичен доклад на американския Център за контрол и превенция на заболяванията  /Атланта/, сезонният грип A H1N1 „Бризбейн” е силно чувствителен към препаратите римантадин и амантадин и е абсолютно резистентен към тамифлу.
Това заяви пред health.bg директорът на Института по микробиология към БАН акад. Ангел Гълъбов.

Много е вероятно щамът А H1N1 „Бризбейн” да е сред основните причинители на грипни заболявания в България през есенно-зимния сезон, наред с т.нар. „свински” грип.
Тамифлу е ефикасен срещу вируса A/H3N2  (носещ също името «Бризбейн»), който също е вероятно да се появи у нас. Той пък е напълно резистентен на римантадин и амантадин.

В тази комплицирана обстановка и на фона на разпространението на т.нар. „свински” грип, твърде важно може да се окаже новото направление – комбинирано прилагане  на препаратите от двете групи – потискащите вирусния ензим невраминидаза тамифлу и реленца, и блокиращите вирусния протеин М2 - римантадин и амантадин.

Комбинирането на тамифлу/реленца с римантадин/амантадин  е бъдещето, смята проф. Гълъбов.
Първите изследвания на екипа на проф. Гълъбов, доказващи перспективността и предимствата на комбинираната терапия, са публикувани преди три години и имат положителен отзвук от експерти на Световната здравна организация.
Това направление е представено на най-авторитетни световни научни форуми по вирусология.

В началото на септември проф. Гълъбов и научният сътрудник Лора Симеонова ще участват в голяма научна среща в Института „Пастьор” в Париж, посветена на новия грипен вирус (причинител на „свинския” грип), който експертите наричат A/H1N1/2009.

Очаква се на този форум да се очертаят препоръки за профилактика и лечение на грипа, включително в условията на едновременното разпространение на няколко грипни вирусни щама - пандемичния A/H1N1/2009 и очакваните причинители на сезонна грипна вълна.

Коментари