Публикация

Наспете се без угризения!


Да подремнеш, да поспиш, да си легнеш рано…тези неща се възприемат понякога  като отдаване на мързел. Но сърцето наистина има нужда от това. Истината е, че достатъчният сън може да предотврати натрупването на плаки в артериите.

 А това означава по-малък риск от заболявания на сърцето и инфаркт. Така че, наспивайте се!
 
Резултатите от 5-годишно  американско изследване на хора на средна възраст показват, че тези, които спят повече, имат по-малко калциеви отлагания по артериите. Известно е, че именно те допринасят за образуването на плаките, които пък може да запушат съдовете.

 Тъй като проучването е обхванало сравнително малка група хора, които спят повече от 8 часа в денонощие, все още няма окончателно становище за ползата за здравето от допълнителния сън. Но изследванията в тази посока продължават.

Освен на сърцето, недостатъчният сън може да навреди на здравето и по много други пътища. Недоспалите хора са замаяни, раздразнителни и по-често предизвикват катастрофи. От недоспиване понякога се пълнее. 

А универсалните съвети за добър и пълноценен сън са:

• Движение. Физическите усилия помагат много за добрия сън.

• Подходяща по количество и качество вечеря. Не поемайте повече от 200 калории. Някои храни предизвикват сънливост, защото съдържат хормоните серотонин и мелатонин, както и успокояващата  аминокиселина триптофан. Това са банани, чай от лайка, топло мляко, мед, картофи, бадеми, овесени ядки, пълнозърнест хляб,  ленено семе, пуешко месо – най-добрият източник на триптофан.

• Лек масаж на мускулите, кайто отпуска и понижава кръвното налягане.

• Подходящи условия и настройка за спане. Спалнята трябва да е  хладна и затъмнена, без телевизор и лаптоп в леглото. Пижамата да е от естествена материя и свободна. Не пестете от покупка на качествен матрак.

Коментари