Публикация

Голям недостиг на пари за здраве


В системата на здравеопазването се очертава сериозен недостиг на средства, това стана ясно по време на срещата между здравния министър д-р Божидар Нанев и финансовия министър Симеон Дянков с премиера Бойко Борисов във връзка с бюджет 2010.

Около 150 млн. лв. дефицит в здравеопазването се очаква от разходи, които трябва да бъдат извършени до края на годината. Д-р Нанев подчерта, че предстои допълнително влошаване на бюджета.

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дефицитът е от около 130 млн. лв. и  се очакват още около 70 млн. лв. разходи до края на годината заради новия Позитивен лекарствен списък, чийто заложен недостиг на средства е около 30 млн. лв. средномесечно.

В Позитивния списък има повече медикаменти и по-голям брой хора, които могат да ги използват, без да са предвидени допълнителни средства.

Друга причина за проблемите в бюджета е липсата на преструктуриране на болничната помощ. Хоспитализациите са нараснали на 1,6 млн. души годишно, установени са влошено качество на болничната помощ на места и нерегламентирани плащания.

Според данни на Евростат над 7% от разходите на домакинствата отиват за здраве при  положение, че размерът на публичните средства в здравеопазването е 4,17%. Дефицитът се дължи и на големия брой здравнонеосигурени лица – около 1,2 млн. души, поясни министърът на здравеопазването.

Необходими са незабавни и категорични действия в системата на здравеопазването чрез законодателни и административни мерки – преразглеждане на управлението на НЗОК, включване на здравнонеосигурените лица в системата, преструктуриране на болничната помощ, въвеждане на нови механизми за контрол и санкции, развитие на системата за доброволно здравно осигуряване и  повишаване на здравноосигурителна вноска над 8%, премахване на нерегламентираните плащания.

По повод възможността от намаляване на лекарствата в Позитивния списък министър Нанев заяви, че хората не могат да бъдат лишавани от медикаменти и такива промени няма да бъдат предприемани.

Гражданите трябва да си плащат осигуровките, както си плащат данъците, допълни д-р Нанев.

 

Коментари