Публикация

Мляко срещу...алергия към мляко


Американски учени от центъра "Джонс Хопкинс" предложиха оригинален път за преодоляване на детската алергия към кравето мляко. Единственото, което трябва да се направи, е ... да се дава на детето повече мляко.

Експериментите били проведени с 18 деца и юноши на възраст между 6 и 16 години и доказали, че тази методика се справя отлично със симптомите на алергията и я преодолява.
В продължение на няколко месеца  експерименталаната група увеличавала с всеки ден количеството на млякото и млечните продукти.

В резултат 6 от децата не проявявали изобщо алергична реакция след изпиването наведнъж дори на половин литър мляко. При други седем реакцията била умерена – обрив, кихане, стомашни болки. Само един участник в експеримента след употребата на мляко получавал силна кашлица и се нуждаел от медикаменти.

 Три деца от  групата не можели да изпият и 70 гр. мляко, но продължили всекидневно да го приемат с увеличаваща се доза и в резултатът при две от тях алергичната реакция забележимо отслабнала.

Анализът на кожни проби от всички  участници в експеримента показал  бавно спадане на нивото на имуногллобулина IgE, а се повишавала концентрацията на IgG4 /антитела, които показват имунитет към алергена/.

Коментари