Публикация

Чувството за лично пространство зависи от центъра на емоциите


Американски учени са открили зоната в мозъка, която определя на какво разстояние човек поставя събеседника си, за да се чувства комфортно, съобщи Science Daily.

Проучването, публикувано в Nature Neuroscience journal, показва, че структурата, която отговаря за емоциите като цяло, всъщност има реални функции при социалните контакти и по-точно в определянето на дистанция.

Увреждане в този мозъчен център води до загуба на способността за преценка на хората и смело навлизане в чуждото лично пространство при контакт.

При експеримент с пациент с подобен проблем и още 20 здрави доброволци е установено, че предпочитаната дистанция е около 64 см., а при човека с увреждането – 34 см.

Докато останалите участници са се чувствали неудобно при скъсяване на разстоянието, то пациентът не е почувствал дискомфорт дори при ситуация „нос в нос”.

Зачитането на личното пространство е важен аспект от социалния живот на хората и става автоматично, без усилия, но измененията в мозъка могат да променят това и човек да изгуби възможността да преценява правилно разстоянията.

Изследването може да помогне за по-доброто разбиране на заболявания като аутизма, допълват учените.

Коментари