Публикация

6 вреди от захарта

Национално изследване на здравето и храненето в САЩ неотдавна показало, че хората там консумират 67 на сто от захарите у дома си.


  1. Заблуждава мозъка

Колкото повече рафинирани захари ядем, толкова повече вкарваме организма си в спиралата на обърканите хормони. Сладкото не ни създава усещане за ситост и до мозъка стигат измамни сигнали, че още сме гладни.

Забележете: В купешкия хляб има добавена захар, и то не само в белия. Съдържа се също и в многозърнестия и пълнозърнестия хляб.

 2. Ускорява стареенето

Захарта е първостепенната хранителна причина за стареенето. Фруктозата, сладката молекула в захарта, причинява образуването на свободните радикали, които разрушават клетките. Това води до хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми.

Важно е да знаете: Захари се съдържат дори в доматения кетчуп и различните сосове за паста. Количествата им се определят от производителя, често не са споменати или коректно описани в етикета, поради което трудно ще разберете какво излишно количество поглъщате.

3. „Кафявите” тъкани

В някаква степен в процеса на остаряване ние „ръждясваме”. Оксидативният стрес превръща тъканите ни в „кафяви”, което е провокирано и от прекаляването със „сладки изкушения”.

Бъдете информирани: Захарта е добавена в множество преработени продукти. Смята се, че в САЩ има към 600 000 готови продукти в търговската мрежа и цели 80 процента от тях съдържат добавена захар. Това са безалкохолни напитки, плодови сокове и всякакви десертчета. В полуфабрикатите или замразените продукти като пици, лазаня и дори в заготовките с месо могат да се крият захари.

4. Омазнява черния дроб

Претоварвайки митохондриите в черния си дроб с много захари, органът няма друг изход освен да превърне и натрупа излишествата в мазнини, което кара задстомашната жлеза да произвежда повече инсулин и може да се стигне до неалкохолна мастна чернодробна болест. Затлъстяването на черния дроб невинаги си проличава отвън: изследване, публикувано в Journal of Clinical Nutrition съобщава, че хора, приемали по 1000 калории повече от сладки лакомства са наддали на тегло само с 2 на сто, но омазняването на дроба им се е увеличило с 27 на сто.

5. Сладкото пристрастява

Невротрансмитерът допамин, който създава у нас чувството на успокоение и доволство, може да бъде „изключен” от прекалените количества фруктоза, които поглъщаме. Тялото не разпознава каква доза му е необходима и иска още и още захари, за да изпита удовлетворение.

Не купувайте готови сокове и смутита, колкото и натурални да са описани, че са те. В повечето случаи те са лишени от фибрите на плода и със съдържащите захари могат да вдигнат нивото на кръвната ви захар повече от сладолед или парче торта!

6. Проблеми с артериите

С течение на времето преяждането със сладки неща започва да влияе на клетките, покриващи вътрешните стени на кръвоносните съдове, и те стават по-малко чувствителни, което може да влоши подаването на кислород към органите.

Готвенето в домашни условия се завръща на бял кон в западноевропейските страни и в САЩ, като целта е да се научите да знаете какво слагате в храната си, за да контролирате дневния прием на сладко.

Коментари

Много хубава статия!