Публикация

​СПЕЦИФИКИ НА ОЧИЛАТА ЗА ДЕЦА

Децата виждат различно от големите, затова особено за по-малките от тях, е добре очилата да са кръгли и с по-големи стъкла, за да не се намалява полето им на виждане.


Диоптричните рамки и слънчевите очила за деца трябва да бъдат по-издръжливи, по-лесни за приспособяване, по-леки, още по-удобни и по-безопасни, отколкото тези за възрастните. 

Децата виждат различно от големите, затова особено за по-малките от тях, е добре очилата да са кръгли и с по-големи стъкла, за да не се намалява полето им на виждане.

Изключително важно по отношение на спецификата на детските очила е, те да са анатомични и леки, и да прилягат плътно по извивката на носа. Тежките очила могат да наранят костта на носа, която в детска възраст бързо се променя. В този смисъл анатомична структура на детските очила е изключително важна, също като показателите: антиалергичност, антибактериалност и олекотеност.

Консултирайте се с оптик.Той е специалистът, който служи за връзка между очния лекар и пациента и може да ви насочи към подходящия тип рамки за вашето дете. Изборът на детска рамка, както и работата с детски очила, изискват особено внимание. Преценката за най-подходяща рамка е индивидуална за всяко дете. Взимат се предвид формата на личицето и носа, дебелината на стъклата, както и всички данни в рецептата от очния лекар. Например, тъй като окото трябва да бъде точно в центъра, при избора на рамка се има предвид междуочното разстояние, отбелязано там. Много важно е рамките да не са тежки, да се захващат добре на ухото, да не убиват или да се хлъзгат на носа, да не се кривят на една страна и да са удобни. За 3-5-годишните се препоръчват рамки с меки огънати дръжки и органични стъкла. Органичните стъкла са с много добро качество, олекотени са и не се чупят. След като чуете всички препоръки на оптика, можете да изберете метална или пластмасова рамка. За най-малките се продават и специални ланци, които застопоряват рамката

При избора на детски очила е важен както синхронът между лекар и оптик, така и участието на самото дете. Това важи с особена сила за диоптричните очила, за да може детето по-лесно да ги приеме и свикне с тях. Аксесоарите тип играчки също могат да помогнат на детето да възприеме по-лесно носенето на очила. 

  • Уверете се, че очилата са точно такива, каквито е предписано от очния лекар. Ако погледа на детето ви минава над очилата или се оплаква, че не се вижда добре с тях, то най-вероятно причината е неправилно предписани очила. Ако не сте сигурни в точността на предписаните очила, заведете детето си отново на контролен преглед при офталмолог.
  • Рамката трябва да е коригирана правилно от оптика, така че да няма стягане на ушите или носа, както и не трябва да стяга лицето на детето.

  • Периодично проверявайте местата, където рамката има допир с кожата на детето, за да се уверите, че няма дразнене на кожата.

Коментари