Публикация

Ако не помните лица...


Ако не разпознавате стари познати или ви е трудно да си спомните лицето на човек, с когото само преди седмица сте били в компания и дълго сте разговаряли, то това са признаците на прозопагнозия. Така се нарича липсата на способност за разпознаване на лица.

Страданието е описано още в средата на 19 в., а наскоро получи популярност чрез книгата на американеца Оливер Сакс „Човекът, който обърка жена си с шапка”.

Научните изследвания показват, че слабата памет за лица /често във всекидневието казваме „лош физиономист”/ не е просто израз на разсеяност или пък специфична индивидуална особеност.


Според експертите прозопагнозията не е и обикновен  защитен механизъм на организма срещу огромната  и натоварваща информационна вълна. Това е един от признаците на невротично разстройство или мозъчно заболяване.

Смята се, че най-разпространената причина за възникването на това заболяване е умствената преумора. Според психолозите прозопагнозия може да настъпи даже след една-две безсънни нощи или при няколко изключително натоварващи за мозъка работни дни.

 За лечението на тежките форми медиците прилагат специални лекарства, докато леките могат да отминат с активна  почивка и продължителен сън.

Коментари