Публикация

Медицината на съня е във фокуса на научен форум с участието на наши и чужди специалисти

Медицина на съня и неинвазивна вентилация


image description

200 специалисти от страната и чужбина пристигнаха във Варна за Есенната научна среща на Българското дружество по белодробни болести. Гост-лектори на форума са световните авторитети в областта - Клаудио Басети, Себастиан От и Матиас Гугер от Швейцария.

Традиционната Есенна научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) започна своята делова работа в хотел Интернационал в к.к. Златни пясъци край Варна.

200 лекари специалисти от страната и чужбина вземат участие в събитието. Те бяха посрещнати със спектакъла „Някои особености на кукления театър" на трупата на Държавен куклен театър - Варна.

Темата на форума тази година е „Медицина на съня и неинвазивна вентилация". Днес научната програма беше открита от председателя на БДББ доц. д-р Диана Петкова, дм, от МУ-Варна и Университетската болница „Св. Марина" - Варна, която приветства участниците с добре дошли и ги въведе в тематиката на събитието с примери за възприемането ролята на съня от учени и артисти през вековете.

От гост-лекторите пръв на трибуната излезе проф. Клаудио Басети от Швейцария - едно от най-големите имена в областта на медицината на съня, инициатор, създател и председател на Европейската асоциация по сън и хронобиология. Лекции в рамките на форума имат още заместник-директорът на Inselspital в Берн, Швейцария, проф. Матиас Гугер, проф. Никола Шикилоне, президент на Италианското дружество по белодробни болести, д-р Себастиан От, д-р Ане Катрин Брил и Даниела Вис от Швейцария, Адам Хавкин от Великобритания. Доклади ще изнесат и водещите български специалисти.

В рамките на Есенната научна среща се провежда и модул за практическо обучение, в който участие вземат световните лидери в областта на апаратите за неинвазивна вентилация.

Нарушеното дишане по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират с дихателна затрудненост през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. По последни данни 10% от населението на страната страда от това заболяване. У нас пионер в лечението на обструктивната сънна апнея е Университетската болница „Св. Марина" във Варна, в която преди 14 години, в партньорство с Кантонална болница St. Gallen, Швейцария, и Белодробна лига St. Gallen, Швейцария, бе разкрит интердисциплинарен Център по медицина на съня. И до днес швейцарските партньори подпомагат това ново за страната ни направление в медицината и обезпечават лечението на пациентите, което не се заплаща от Здравната каса.


Коментари