Публикация

При разстройство не бързайте с антибиотиците


Тръгвате на почивка или сте планирали ремонт. Или смятате да свършите нещо, което е чакало реда си доста време. И точно тогава, най-коварно и неочаквано, се явява проблемът, който без никакво предупреждение проваля вашите планове.

Сценарият е много добре познат, защото едва ли има човек, който да не се е сблъсквал с неприятните стомашно-чревни разстройства. Понякога с тях са свързани трагикомични ситуации, за които след това си спомняме с години по простата причина, че някак си страната ни така и не можа да пригоди хигиенната си инфраструктура към нормалната човешка физиология. Да не говорим за случаите, когато се налага да ползваме тоалетната „аварийно” и на познатите места – гари, плажове, превозни средства или пък някой градски център.

Всъщност лятото е любимият сезон на храносмилателните проблеми. И ако за иначе здрав човек в активна възраст те създават само временни битово-здравословни проблеми и могат да провалят плановете, за малките деца, възрастните и хронично болните могат да представляват доста сериозна заплаха.

В основата на тези болестни прояви стои острото възпаление на лигавицата на стомаха, тънкото и дебелото черво, известно като остър гастроентероколит. Причините за възникването му са различни – поемане на некачествени или неправилно приготвени и съхранени хранителни продукти, прекомерна употреба на алкохол, някои лекарства, вирусни, бактериални и паразитни инфекции.

Отделните причинители имат предпочитания към различните части на стомашно-чревния тракт, което определя и особеностите на протичането на заболяването: при едни хора преобладават гаденето и повръщането, при други - диарията и коремните болки.

Самолечението с някои препарати може допълнително да усложни състоянието. Затова не бързайте да посягате към антибиотиците, дори и да са ви били предписвани при предишни подобни симптоми.

Важно е да се установи точната причина за състоянието, за да се проведе адекватно лечение. Много чести през лятото са вирусните ентероколити, при които има предхождащо засягане на други органи и системи от общото действие на инфекцията, като главоболие, мускулни болки, хрема, кашлица.

Те траят няколко дни и след това се явяват проявите от страна на стомашно-чревния тракт.

Срещу най-опасните ентеровирусни инфекции при децата вече има ефективна ваксина, която предотвратява възможни трайни увреждания на здравето.

При хранителни отравяния без инфекциозно заразяване разстройството е по-кратко - за няколко дни, и служи най-често за изчистване на организма от дразнещите го вещества, с което се постига на практика оздравяването му.

Ако обаче разстройството е причинено от бактериална инфекция, заболяването може да протича по-тежко, с кървави изхождания, както е при салмонелозата, дизентерията и други, което налага болнично лечение.

При всички случаи на стомашно-чревни разстройства и неразположения трябва да се приемат пробиотични препарати от рода на Лакто-4, защото те възстановяват нормалната чревна флора и биологичното равновесие в стомашно-чревния тракт. При разстройствата, причинени от грешки в диетата и некачествена храна, пробиотиците и диетичното хранене  обикновено са достатъчни за преодоляването на проблема.

Чувството за тежест, разпъване на корема, газове и присвиващи болки може да се повлияе от препарати на билкова основа. Един от най-използваните през последните години е Комфортекс, който съдържа стандартизирани екстракти от лечебни растения и няма никакви странични действия.

Коментари