Публикация

Видове лазерни корекции на зрението

Какво представлява рефрактивната лазерна корекция, защо и в кои случаи се прави


Какво представлява рефрактивната лазерна корекция?

Рефрактивната лазерна корекция (позната също като лазерна очна хирургия, лазерна корекция на зрението, PRK, LASIK, LASEK, FEMTOLASIK, SMILE) е лазерно лечение с ексимерен (ултравиолетов) лазер и/или фемтосекунден (инфрачервен) лазер с цел изменение на формата на роговицата в предната част на окото. Чрез премоделиране на роговицата, корекцията цели да промени точката, в която окото фокусира светлината. Следователно то има за цел да коригира миопия, хипеметропия и астигматизъм. Индивидуализирана корекция цели да намали високостепенните аберации.

Защо да обмислим лазерна корекция?

Приблизително 50% от хората страдат от намалена зрителна острота в степен, която налага ползването на очила или контактни лещи. Рефрактивната лазерна корекция притежава потенциала да намали или премахне тоталната зависимост от очила/контактни лещи.

Лазерната корекция на зрението е широко разпространена и се счита, че 10% от населението на САЩ с късогледство, ползващи контактни лещи и очила, вече са преминали през тази процедура.

Лазерното лечение и средната възраст

Лазерното лечение не преустановява процеса на естествено стареене на вътреочната леща, следователно то не коригира пресбиопията. Лазерната интервенция се прилага върху роговицата в предната част на окото, докато пресбиопията се дължи на промени в лещата.

Много хора на средна възраст избират лазерната процедура, за да коригират далечното си зрение, като приемат, че ще се налага да ползват очила за четене. Тези, които биха искали да подобрят както далечното, така и близкото зрение, намалявайки зависимостта от очила, трябва да се насочат към алтернативни форми на корекция като имплантиране на мултифокални вътреочни лещи или лазерна интервенция, която цели да постигне монозрение.

За монозрение (смесено зрение) говорим, когато едното око се изчислява за далечно виждане, а другото – за четене. В случай на възникването на ранна катаракта лазерната хирургия не е подходящ метод.

След лазерното лечение повечето млади хора могат да очакват да виждат ясно и надалеч, и наблизо и няма да се нуждаят от очила. При хората на средна възраст (около и след 45 г.) последиците от пресбиопията са налице, така че очилата за четене ще са необходимост.

Видове лазерни процедури

Извършват се следните видове лазерни корекции:

Индивидуализиран FemtoLASIK

Използвайки фемтосекунден лазер, в предната част на роговицата се оформя много тънко капаче. След това под капачето се прилага индивидуализирана корекция с ексимерен лазер. В България за пръв път се прилага индивидуализираната корекция от доц. Борислав Кючуков през месец август 2004 г.

Индивидуализиран LASEK

Повърхностният роговичен слой (епител) се отмества настрани и след това върху роговицата се прилага индивидуализирана корекция с ексимерен лазер.

Корекция на астигматизъм с фемтосекунден лазер

Фемтосекундният лазер може също така да се използва за лечение на астигматизъм чрез прилагане на фемтосекундни лазерни импулси в периферията на роговицата. Импулсите се фокусират в дълбочина, а не в повърхността на роговицата. Тази методика представлява един високотехнологичен способ за намаляване на астигматизма. Той може да се прилага самостоятелно, както и заедно с ексимерно лазерно лечение като поетапни процедури.

Коментари