Публикация

Антибиотикът е добре да се приема с пробиотик

Сравнително рязката промяна на времето в края на октомври очаквано предизвика и вълна от респираторни инфекции.


Здравните власти отчитат значително увеличаване на броя на пациентите, които посещават личния си лекар с оплаквания от повишена температура, хрема, болки в гърлото, кашлица и общо неразположение. Причинителите на тези оплаквания са различни респираторни вируси, а тепърва предстои и сезонният грип, като първите доказани случаи обикновено са в началото на ноември, а пикът на епидемията е в периода януари – февруари.

За вирусните инфекции на горните дихателни пътища лекарите най-често предписват симптоматични препарати – срещу температурата, болките в гърлото, хремата и кашлицата. Но в някои случаи състоянието се задълбочава и усложнява от вторична бактериална инфекция. Най-често тя настъпва при децата и по-възрастните хора, но и пациентите в активна възраст не са застраховани, особено когато не вземат навреме мерки за овладяване на първичната инфекция.

Изключително важно е в хода на едно простудно заболяване, ако в рамките на 3 до 4 дни не настъпи подобрение, болният отново да се обърне към лекаря си, за да може навреме да се диагностицира евентуално бактериално усложнение. То се разпознава по задържащата се необичайно дълго време висока температура, промяна във вида на секретите – от бистри на жълто-зеленикави, гноен налеп по гърлото, влошаване на общото състояние. В кръвната картина типично се установява повишаване на C-реактивния протеин и често на левкоцитите, има и други типични промени, по които лекарят решава дали да предпише антибиотик. В практиката в повечето случаи се оказва невъзможно да се направи микробиологично изследване, т.нар. посявка, за да се установи какъв е точният вид на бактериите, както и към какви антибактериални средства те са чувствителни. Резултатите от такова изследване излизат след 3–4 дни, а повечето пациенти настояват да започнат лечение в деня на посещението си при лекаря. Затова обикновено специалистите предписват широкоспектърни антибиотици, които са ефективни срещу най-често срещаните бактериални причинители на инфекции на горните дихателни пътища. Но не очаквайте антибиотикът да свали веднага температурата или да спре кашлицата за два дни. Той действа конкретно срещу бактериите, а симптомите на заболяването възникват по комплексни механизми и отзвучаването им изисква време.

Най-честите грешки при прием на антибиотици са самоволно намаляване на продължителността на лечението или на дозата на предписания антибиотик, пропускане на прием и липса на пробиотична защита.

Известно е, че освен патогенните вредни микроорганизми антибиотиците унищожават и нормалната чревна микрофлора – онези бактерии, които участват в процеса на усвояване на приетите хранителни вещества и са незаменима част от имунните процеси. Затова още от първия ден на приема на антибиотик се налага прием и на пробиотик. Грешка е да се изчака дали антибиотикът ще предизвика диария. Това се случва при повечето пациенти, приемащи антибиотик, и е израз на така наречената дисбактериоза. Дори и да не настъпи такъв остър страничен ефект от антибактериалния препарат, приемът на пробиотик е задължителна част от съвременния лечебен алгоритъм. Преди години съветът беше антибиотикът да се взема с кисело мляко и витамини от групата B. Целта беше да се осигурят пробиотични бактерии и витамини, подпомагащи растежа и действието им. Но се оказа, че е невъзможно чрез какъвто и да е хранителен продукт да се набавят адекватни количества здрави, жизнеспособни и разнообразни пробиотични микроорганизми, особено ако срещу тях въздейства мощен широкоспектърен антибиотик. Затова съвременното решение е прием на специално създадени пробиотици, които безпрепятствено преминават през киселата среда на стомаха, за да заселят и колонизират червата и възстановят нарушената от антибиотичното лечение чревна микрофлора. Приемът на пробиотика трябва да продължи поне седмица след спирането на антибиотичния курс. Липсата на такава защита може да доведе до продължителна диспепсия – тежест, спазми, липса на апетит, повишено газообразуване.

Извън острите заболявания, когато организмът е подложен на някакъв вид стрес, също е препоръчително да се направи курс с пробиотици. От нормалния баланс на микроорганизмите в храносмилателната система здравето ни зависи повече, отколкото си представяме.

Коментари

Тихомир Ушев
10 ное 2015 10:14

Повечето хора пият пробиотик само докато приемат и антибиотика. А това не е правилно. Пробиотикът трябва да се взима около месец след края на антибиотичния курс. Когато постъпвам така, никога не съм имал проблеми с корема и храносмилането. Този съвет за месечен прием на пробиотик ми го даде един от най-добрите гастроентеролози - проф. Борислав Владимиров от ИСУЛ.

Важно е пробиотиците да се приемат правилно, според предписанието и да се провежда целият курс на лечение.

Харесвам

Харесвам

Харесвам

Много го харесвам.

харесвам

Харесвам

Харесвам

Харесвам