Публикация

Пациентът от бъдещето

След 10-15 години човек ще може да следи здравето си точно така, както днес проверява банковата си сметка. По същия начин всяко лечение ще бъде неотделимо от компютрите и мрежовите връзки.


Наскоро в проучване корпорацията IBM  постави телемедицината сред  петте главни технологични направления  на бъдещето.

Представете си трииизмерен модел на човешкото тяло на огромен монитор в лекарския кабинет. Специалистът може да види в най-малки детайли състоянието на всички органи на пациента, като данните не са от вчера или отпреди седмица, а достигат в реално време. А ако се налага операция, предстоящите действия ще могат нагледно да се покажат на пациента.

Първи в бъдещето погледна Европейският парламент, който реши да се отделят средства за създаването в рамките на 3-4 години на система за дистанционни медицински консултации.

Един ден във всяка клиника ще останат по няколко общопрактикуващи лекари, които при нужда ще могат да поискат онлайн консултации с тесни  специалисти от централната болница.
Операциите, ръководени от хирург, намиращ се в друг град и дори на друг континент, ще станат всекидневие.  А пациентите ще могат да получат  консултация със светила в медицината, без да е необходимо да пропътуват стотици или хиляди километри.

Доскоро към телемедицината се причисляваха само дистанционните консултации. Сега тя вече прераства в огромен отрасъл от медицински услуги. Не е далеч времето, когато пациентите вместо папки с изследвания и епикризи, ще носят гривна с вграден чип с цялата информация.
И още – ще изчезнат опашките пред лабораториите, защото домашният компютър ще направи първоначалната обработка на информацията и ще я препрати.

И в момента вече е възможно към компютъра да се включи сравнително прост ендоскоп и чрез специално приложение по Skype изображението на вътрешните органи да достигне до специалиста. Стоматолозите пък могат да получат на електронната си поща видеоизображение на зъбите на пациента.

Коментари