Публикация

Очакваните грипни щамове за 2015/2016г.

Световната здравна организация (СЗО) публикува препоръките си за предстоящия есенно-зимен сезон


Прогнозите са, че през този период северно полукълбо ще бъде атакувано от следните грипни щамове:

  • A (H1N1) -California
  • А (H3N2) - Switzerland;
  • B – Phuket
  • B – Brisbane

Грипният сезон може да продължи от месец октомври 2015г. до месец май 2016г. Пиковете на различните щамове не могат да бъдат предвидени с точност, мутацията им - също.

По препоръка на СЗО хората с висок риск от сериозни грипни усложнения (деца под 2 години, възрастни над 65 години, бременни жени и хора с определени заболявания), както и хора, които вече са болни от грип, трябва да приемат антивирусни лекарства. Други пациенти могат да бъдат лекувани с антивирусни препарати по преценка на техния лекар. Проучванията показват, че бързото лечение при високо рискови групи или вече заболели от грип с антивирусни лекарства е много важно и може да се предотврати настъпването на сериозни усложнения.

Лечението с антивирусни препарати работи най-добре, когато е започнало в рамките на 48 часа от началото на заболяването, но е от полза и, когато се дава по-късно в хода на заболяването. Антивирусните лекарства са ефективни във всички възрастови и рискови групи и независимо от наличието или липсата на противогрипна ваксина. Те намаляват продължителността на боледуването, тежестта на симптомите и риска от усложнения.

Коментари