Публикация

Задължителните медицински прегледи за жените във всяка възраст - част 2

Медицински център Хармония ви предлага списък с неща, на които е уместно да обръщаме внимание от медицинска гледна точка през годините в зависимост от възрастовата група.


Жената на 20

Болести, предавани по полов път:

На дамите в тази възраст, които са сексуално активни, се препоръчва редовно да се изследват за хламидия, СПИН, гонорея и сифилис. Специално на жените между 9 и 26 годишна възраст се препоръчва да направят ваксина срещу човешкия папилома-вирус.

Холестерол:

Нашите специалисти препоръчват на жените, навършили 20 години, да проверяват нивата на холестерола си веднъж на всеки 3-5 години.

Начин на живот:

Разбира се, това не е медицинско изследване, но е важна индикация за здравословното състояние на младата дама. Тук отговорността пада в по-голяма степен върху лекаря, който трябва да се интересува от начина Ви на живот - употребявате ли алкохол, цигари, наркотици, правите ли безопасен секс или пренебрегвате сигурността, пък дори слагате ли си колана, когато шофирате.


Жената на 30

Контрацепция:

Много жени днес раждат първото си дете около тази възраст. Същевременно друга голяма част от дамите вече имат дете или деца и това, което търсят, е надеждна и безопасна контрацепция.

Ето защо е много важно да се консултирате с лекаря си за това, като му дадете цялата необходима информация, за да бъде избрано най-доброто средство за Вас. Един от основните фактори в случая е дали пушите, тъй като пушачките са изложени на по-голям риск от образуване на тромби, ако приемат противозачатъчни таблетки.

Мамографии:

Обикновено мамографията не се препоръчва до 40-те, но ако в семейството ви има случай на рак на гърдата, по-добре започнете да ги правите още от 30-годишна възраст.


Жената на 40

Мамография:

Между 40 и 50 години, жената трябва да прави това изследване на всеки две години, препоръчват лекарите.

Изследване плътността на костите:

Особено ако менопаузата е настъпила по-рано, жените трябва да правят това изследване, тъй като намалените нива на естрогена се отразяват на плътността на костите.

Холестерол:

На 40 години трябва да започнете да проверявате нивата на холестерола поне веднъж годишно.

Теглото:

Метаболизмът започва да се забавя при жените около 40-тата година, което улеснява натрупването на излишни килограми. Постарайте се да поддържате в здравословните граници Индекса на телесната маса.


Жената на 50

Колоноскопия (изследване на участък от дебелото черво с дължина до 1 метър за наличие на ракови клетки и образувания).

Нашите специалисти препоръчват да се прави на всеки 3-5 години, започвайки от 50-та година.

Изследване плътността на костите

На тази възраст е абсолютно задължително. Ако показателите са нормални, тестовете се правят на всеки пет години, но ако не са в норма, трябва да се проверявате на всеки две години. Така ви съветваме ние. Вие, разбира се, решавате.

Мамографии

От тази възраст нататък мамографиите следва да се правят ежегодно.

ПАП тест

Жените, навършили 50, трябва всяка година да минават гинекологичен преглед и да изследват цитонамазка.

Коментари