Публикация

Как да убедите детето, че трябва да носи очила? /ЧАСТ ВТОРА/

​​Ето някои предложения, които ще ви помогнат в намирането на подходящи очила за вашето дете, а това от своя страна ще му помогне да се адаптира към ежедневното им носене


Водете детето на детски очен лекар. Той не само е специализирал в проблемите със зрението при децата, но и ще може да съобщи евентуалната "новина" за носенето на очила по подходящ начин. Най-вероятно той ще разговаря насаме с вас за състоянието на зрението на вашето дете, а пред него ще представи веселата страна на нещата.

Позволете на детето да избере самó своите очила.Още от малки децата имат представа за това как изглеждат и е задължително да се харесат с новите очила, за да не им бъде неприятно носенето им. Не налагайте своето мнение на всяка цена. Тъй като само 10% от произвежданите рамки за очила са детски, обикновено в оптиките има по-ограничено количество модели за деца и може би ще ви се наложи да посетите няколко магазина. Обиколете ги заедно и разгледайте различни рамки, подходящи за лицето и диоптъра на вашето дете.

Аксесоарите тип играчки също могат да помогнат на детето да възприеме по-лесно носенето на очила.Към играчките - поставки за очила, децата проявяват силен интерес. Приятелят на моите очила - „Фифи", е гумена играчка-аксесоар под формата на различни животни, които българската марка очила KWIAT предлагат заедно с детските модели очила.

Напомнете на детето предимствата на носенето на очила.Можете да кажете на разтревожената за външния си вид госпожица: "Искаш ли заедно да изберем една красива рамка за очила, която ще отива на лицето ти и ще си подхожда с дрешките от твоя гардероб? Например ето тази цветна рамка, виж колко нежно стои? Така изглеждаш по-голяма, а и ще ти е по-лесно, когато гледаш филмчета или когато играеш на компютъра." Можете да убедите малкото момче, че: "Очилата изобщо няма да ти пречат да играеш футбол. Дори ще станеш по-добър, защото вече ще виждаш идеално. Не, няма да ти се смеят момчетата от отбора, защото с тази рамка приличаш на Хари Потър и си много готин." Или пък можете да намерите и да разгледате заедно снимки на известни филмови звезди, певци и спортисти, които носят очила. Както и да откриете в старите албуми снимки, на които ваши роднини и познати, или пък вие самите, носите очила. Може би детето ще се убеди, че има всъщност страхотни рамки, като види какви смешни очила е носила леля му Дора преди 20 години...

Покажете на детето как да се грижи за очилата.Купете мека микрофибърна кърпичка за почистването им и хубав калъф за очила - пак по негов избор. Редовно стъклата се измиват със сапун и вода, а след това се подсушават с памучна кърпа. В началото е добре да помагате и вие. Очилата изискват грижи, както когато са за постоянно носене, така и тези за четене, телевизия, коно, работа с компютър и др.

Правете комплименти на детето за външния му вид.То има особена нужда да ги чува, когато започне да носи очила. Вероятно ще се сблъска и с любопитството на своите приятели относно новия си "имидж". Ще мине време, преди да свикнат да възприемат очилцата като част от неговата личност. Но когато това стане, ще започнат да откриват в тях особен чар. И дори да заявяват, че "пó си хубав с очила".

Подгответе се за поредица от покупки на очила.Първо, защото детето расте бързо - костите на носа и лицето му се променят. Второ, промени стават и с неговото зрение, което е целта на носенето на очила. Трето, никоя рамка не е застрахована от счупване, още по-малко, когато се носи от дете... И четвърто, модата при рамките за очила също се променя. И все пак, позволете си, да изберете на детето си по-качествени очила, с които ще се чувства по-добре. Нека цената бъде максималната, която можете да си позволите, като му обясните, че именно затова трябва много да ги пази.

* За подготвянето на метриала е използван текст на Олга Георгиев от http://www.marti-online.com/

Коментари