Публикация

Надзорният съвет на здравната каса одобри увеличен бюджет за 2016

3.335 млрд. лв. ще надхвърлят парите за здравеопазване догодина, или с над 260 млн. лв. повече от 2015 г.


Националната здравноосигурителна каса най-после има приет бюджет за следващата година след три поредни заседания на надзорния съвет, пише в. "Капитал дейли". За първи път обаче той е приет с условия за повече средства и под натиска на здравната каса, а на представителите на държавата се наложи да гласуват против предложения от самите тях бюджет. Въпросът с парите за здравеопазване се разглежда от миналата седмица, като имаше две отлагания по искане на обществената квота в надзора.

Няколко искания

През миналата седмица Григор Димитров от Българската стопанска камара поиска точни разчети колко пари ще бъдат необходими за новата апаратура, болници и дейности. Освен това той настоя Националният рамков договор с лекарския съюз да влезе в сила от началото на март, за да има време да бъдат приети наредбите и правилниците по приетата реформа, сред които основният и допълнителният пакет, новите дейности и др. След като разчетите били разгледани днес, от обществената квота, в която участват двама представители на синдикатите, двама на работодателите и един – на пациентите, обявили, че няма да подкрепят бюджета.

Причината е, че според тях държавата не предвижда достатъчно увеличение на вноската си за осигурените от нея 4.5 млн. души. За първи път през следващата година държавата ще даде за здравни вноски над 1 млрд. лв., което е под два пъти по-малко от вноските, които очаква от работещите в частния сектор 1.6 млн. души. Освен това от обществената квота са на мнение, че средствата в проекта са недостатъчни да покрият очакваните плащания, за да бъде безплатен основният пакет медицински услуги. През следващата година се предвиждаше парите за здраве да нараснат с 260 млн. лв. до 3.2 млрд. лв.

С условия

В крайна сметка след обсъждане обаче надзорният съвет установил, че в закона за здравното осигуряване няма предвиден текст какво се случва, ако надзорът не одобри бюджета и не го изпрати в здравното министерство. В случая с НОИ например, макар и неодобрен, както в момента, бюджетът може да бъде изпратен в тристранния съвет. При здравната каса обаче в закона пише, че ако няма одобрен бюджет, парите за следващата година остават същите, а също и рамковият договор с лекарите, което на практика проваля реформата.

Така обществената квота решила да подкрепи бюджета за 2016 г. с две условия – да бъде платен дефицитът от 121 млн. лв., натрупан тази година, и Националният рамков договор да действа от 1 март, за да има време за неговото сключване и работа. Така бюджетът другата година ще бъде увеличен с исканите допълнителни 121 млн. лв. и в крайна сметка ще надхвърли 3.3 млрд. лева.

"За бюджета гласували Григор Димитров от БСК, Тома Томов от "Подкрепа", Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и заместник здравните министри д-р Бойко Пенков и д-р Ваньо Шарков. Против бил заместник финансовият министър и председател на надзора Кирил Ананиев, а представителят на КРИБ Евгени Тасовски се въздържал.

Така сега бюджетът отива в здравното министерство, като здравният министър Петър Москов ще има право да го преправи, преди да го внесе в Министерския съвет. Ако отреже увеличението на средствата под давлението на финансовото министерство, здравният министър ще бъде принуден да обезсили собствената си здравна реформа.

Коментари