Публикация

29 Октомври е световният ден за борба с инсулта

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение.


В България се регистрират годишно над 82 000 случая с мозъчно-съдови заболявания, от които около 35 000 случая са с мозъчен инсулт. Голяма част от регистрираните случаи с мозъчен инсулт завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са с различна степен на инвалидност, която при около 10-20 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти между 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Инсулти развиват дори и деца, включително и новородени. Всяка година близо 6 милиона души по света умират от инсулти. Това заболяване убива повече хора, отколкото СПИН, туберкулоза и малария заедно.

Най-честият симптом на инсулт е внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръцете и краката, обикновено от едната страна на тялото. Други симптоми са: обърканост, затруднен говор или разбиране речта, трудности при ходене, виене на свят, загуба на равновесие или координация, силно главоболие с неизвестна причина, припадъци или загуба на съзнание.

Като център с най-богат опит в приложението на интравенозна тромболиза в страната, Университетската болница „Св. Марина“ и Медицинският университет във Варна поеха инициативата за изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в страната.

Какви са рисковите фактори и как да се предпазим от това заболяване разказва доц. Силва Андонова, началник на Втора клиника по нервни болести в “Св. Марина” и ръководител на секцията по инсулти към Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика във видеото.

Коментари