Публикация

България ще заяви новата грипна ваксина чрез ЕС


България ще участва в общата европейска процедура за доставка на пандемична ваксина срещу новия грипен щам A(H1N1). Тя се организира от Европейската комисия – Генерална дирекция „Здраве и защита на потребителите”.

Закупуването на ваксините ще стане чрез обявяването на съвместна поръчка под егидата на ЕК.

 Пандемични ваксини разработват всички големи фармацевтични компании. До момента обаче нито една от тях не е одобрена от съответните регулаторни органи. Очаква се първата одобрена ваксина да се появи в Европа най-рано през октомври или ноември. Все още не са ясни и цените, на които ще се предлагат ваксините.

Чрез европейската обща процедура за доставка на пандемични ваксини страната ни ще заяви нужните количества за обхващане на рисковите групи.
Сред тях са здравни работници, деца и възрастни над 65 години с хронични заболявания. Тези групи ще получават ваксината безплатно.

Имунизациите ще се осъществяват от структурите на МЗ, общопрактикуващите лекари, специализираните здравни служби на МО и МВР, със съдействието на органите на местната власт.
Всички решения за доставка и прилагане на ваксината ще се обсъждат в Националния пандемичен комитет.

Междувременно в страната се изпълняват всички предвидени в Националния пандемичен план действия. Те включват както организационни мерки по подготовка на медицинските специалисти за диагностика и лечение на заболяването, информация за населението за предпазните мерки, които следва да се спазват, ежедневна информация на МЗ за ситуацията в света, така и изграждането и поддържането на национален запас от антивирусни средства, лични предпазни средства и пандемични ваксини.

Коментари