Публикация

Защо трябва да редуцирам солта в храната си?

Ниския прием на сол може да доведе до редица ползи при хората със сърдечно-съдови заболявания


Солта е елемент,който се открива в много храни,включително и във водата.Тялото се нуждае от малки количества сол приета чрез храната, за да поддържа кръвния обем и артериалното налягане в норма. Много хора обаче,консумират няколко пъти повече сол от необходимите им количества.Здравословните количества сол,които човек може да приема са по-малко от 2,3 грама на ден (или 2300 милиграма или не повече от една чаена лъжичка на ден).

За хора с определени заболявания като артериална хипертония,бъбречнизаболявания и заболявания на сърцето, използването на бедна на сол диета има силно благоприятенефект.

Редуцирането приема на сол намалява кръвното налягане при хора, както с повишено така и с гранично артериално налягане.Намалената консумация на сол предпазва от задържане на течности в долните крайници икорема.Хора с хронично бъбречно заболяване трябва задължително да контролират приема на сол, за да се предпазят от обемно натоварване,увеличаващо артериалното налягане и водещо до отоци.

Намаляване на приема на сол подпомага състоянието на пациентисъс сърдечна недостатъчност.

Преминаването от високосолева към нискосолева диета може слабо да намали кръвното налягане при хора с нормално налягане. Когато приемът на сол се намали от 4000 мг до 2000 мг на ден кръвното налягане пада с 2 до 3 мм живачен стълб. Интересно е, че намаляването на артериалното налягане може да достигне до 10 мм живачен стълб в последващите няколко години и това да намали значително риска от сърдечни заболявания.

Допълнителниползи – освен, че директно намалява артериалното налягане нискосолевата диета може значително да увеличи ефекта от антихипертензивните медикаменти, както и на други немедикаментозни терапии, като например намаляването на телесното тегло.

Ниския прием на сол може да доведе и до други здравословни ползи, като намаляване на смъртността от инсулт, спиране уголемяванетои разширяванетона сърцето и намаляване на риска от бъбречни камъни и остеопороза.

References

1.HeFJ, MacGregor GA. How far should salt intake be reduced? Hypertension 2003;42:1093.

2.AppelLJ, Espeland MA, Easter L, et al. Effects of reduced sodium intake onhypertension control in older individuals: results from the Trial ofNonpharmacologic Interventions in the Elderly (TONE). Arch Intern Med 2001;161:685.

3.HeFJ, Li J, Macgregor GA. Effect of longer term modest salt reduction on bloodpressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials.BMJ 2013; 346:f1325.

4.ChobanianAV, Bakris GL, Black HR, et al. Seventh report of the Joint National Committeeon Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure.Hypertension 2003; 42:1206.

" }-->

Коментари