Публикация
Защо трябва да редуцирам солта в храната си?
Ниския прием на сол може да доведе до редица ползи при хората със сърдечно-съдови заболявания
Солта е елемент,който се открива в много храни,включително и във водата.Тялото се нуждае от малки количества сол приета чрез храната, за да поддържа кръвния обем и артериалното налягане в норма. Много хора обаче,консумират няколко пъти повече сол от необходимите им количества.Здравословните количества сол,които човек може да приема са по-малко от 2,3 грама на ден (или 2300 милиграма или не повече от една чаена лъжичка на ден).
За хора с определени заболявания като артериална хипертония,бъбречнизаболявания и заболявания на сърцето, използването на бедна на сол диета има силно благоприятенефект.
Редуцирането приема на сол намалява кръвното налягане при хора, както с повишено така и с гранично артериално налягане.Намалената консумация на сол предпазва от задържане на течности в долните крайници икорема.Хора с хронично бъбречно заболяване трябва задължително да контролират приема на сол, за да се предпазят от обемно натоварване,увеличаващо артериалното налягане и водещо до отоци.
Намаляване на приема на сол подпомага състоянието на пациентисъс сърдечна недостатъчност.
Преминаването от високосолева към нискосолева диета може слабо да намали кръвното налягане при хора с нормално налягане. Когато приемът на сол се намали от 4000 мг до 2000 мг на ден кръвното налягане пада с 2 до 3 мм живачен стълб. Интересно е, че намаляването на артериалното налягане може да достигне до 10 мм живачен стълб в последващите няколко години и това да намали значително риска от сърдечни заболявания.
Допълнителниползи – освен, че директно намалява артериалното налягане нискосолевата диета може значително да увеличи ефекта от антихипертензивните медикаменти, както и на други немедикаментозни терапии, като например намаляването на телесното тегло.
Ниския прием на сол може да доведе и до други здравословни ползи, като намаляване на смъртността от инсулт, спиране уголемяванетои разширяванетона сърцето и намаляване на риска от бъбречни камъни и остеопороза.
References
1.HeFJ, MacGregor GA. How far should salt intake be reduced? Hypertension 2003;42:1093.
Коментари