Публикация

​Студенти наблюдаваха в реално време нов иновативен метод - хирургия на естествените отвори

Той е приложим при туморни формации в ректума и сигмата, не е травматичен за пациента, който може да се изправи на крака часове след операцията


Операции на живо по нов авангарден метод наблюдаваха студенти от Медицинския университет в Плевен. Те станаха свидетели на три различни сложни интервенции, които бяха извършени чрез метода на т.нар. „хирургия на естествените отвори”. Методът, освен че е по-евтин за лечебните заведения и пациентите, позволява и по-бързото им възстановяване. Интервенциите се предаваха в реално време и бяха наблюдаване от студенти в зала „Амброаз Паре”, на ТЕЛЕЦ /Телекомуникационен ендоскопски център/ при МУ-Плевен. ТЕЛЕЦ-Плевен е единствен в страната и има възможност от него да се провеждат телевръзки с различи точки на света, и да се излъчват и наблюдават операции в реално време.

Бъдещите медици наблюдаваха операциите, които се извършиха съвместно в Първа градска болница в София от д-р Георги Гърбев и доц. д-р Сергей Илиев, началник на Отделение по Колопроктология и Гнойно-септична хирургия към Първа клиника по хирургия в УМБАЛ-Плевен. По време на операциите студентите имаха връзка с хирурзите и задаваха въпроси за хода на интервенциите. Този метод на телеобучение не е нещо ново в Западна Европа, но в България не се използва често.

Курсът по т.нар.трансанална ендоскопска микрохирургия или хирургия на естествените отвори, който се проведе ще подготви нови млади лекари за работа. Чрез хирургия на естествените отвори не се отваря корема на пациента, а се оперират туморни формации в ректума и сигмата до 30 см, през ануса. Най-често този тип хирургия се прилага при доброкачествени тумори или при такива в начална дегенерация. „Това не е премахване на полипи с бримки, както го правят специалистите по гастроентерология, а е операция, като се изрязва цялата дебелина на червото и се зашива. Този тип интервенции не се правят по традиционния начин, като се отваря корема на пациента, а се прилага през ануса”, обясни д-р Ивайло Пресолски, който е един от тримата сертифицирани хирурзи в Плевен прилагащи метода.

Д-р Пресолски поясни, че положителното е, че всичко това завършва бързо, а пациента е изправен на крака след часове. Захранването също става бързо и болният в кратко време може да се прибере в дома си. Специалистът допълни, че още повече метода е приложим, когато се касае за зони, които са на 5 - 6 см. от ануса.

„При тях, ако се приложи стандартния тип отворена хирургия, специалистите няма да могат да възстановят естествения ход на нещата и операцията може да завърши с извеждане на черво на корема като трайно”, допълни д-р Пресолски. И добави, че това може да се избегне напълно с този метод, който се прилага в три центъра в страната - в Плевен, в Отделението по Колопроктология и Гнойно септична хирургия, в София в Първа градска болница и във ВМА.

В Плевен на този етап сертифицираните хирурзи, които прилагат метода са началникът на отделението по Колопроктология и Гнойно септична хирургия, доц. д-р Сергей Илиев, д-р Венцислав Грозев - председател на БЛС и д-р Ивайло Пресолски – председател на РЛК-Плевен. Д-р Пресолски поясни, че на провелия се в столицата курс са изпратени млади специалисти, които също да се обучат, да получат сертификат и право да работят с тази апаратура, с която разполага клиниката в Университетската болница. Според председателят на РЛК-Плевен, д-р Ивайло Пресолски, е нужно да има достатъчно специалисти, които да работят с апаратурата, за да не се окаже, че с нея може да борави един лекар, а когато той отсъства техниката да стои и да не се ползва. Също така е нужно да се обучават млади лекари, за да има и приемственост, коментира д-р Пресолски.

Коментари