Публикация

11 важни храни за здраво сърце

За да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, трябва да водим здравословен начин на живот


Сърцето е важно, но най-вече е важното е да пазим неговото здраве. Всеки човек е длъжен направи каквото е по силите му, за да предотврати развитие на сърдечно-съдови заболявания и да се предпази от инфаркт. И ако генетичната предразположеност не е нещо, с което човек може да се пребори, то начинът ни на живот може изцяло да бъде под наш контрол. 

Това, с което се храним се отразява пряко на нашето сърце.

1. Овесени ядки - богати на омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, целулоза и калий.  Колкото по-едри са зърната на овеса, толкова повече целулоза има в тях. Намаляват лошия холестерол и са един от важните защитници на сърцето.

2. Ленено семе - също изключително богато на омега-3 и омега-6 ненаситени киселини.Може да се добавя към мюслито или салатите, може да бъде накиснато във вода или смляно, при всички положения е полезно.


3. Рибата е един от най-богатите източници на омега-3 ненаситени мастни киселини. 2-3 рибни ястия през седвицата спомагат за поддържане на нормално кръвно налягане и съсирване на кръвта. Изследванията сочат, че консумирането на сьомга намалява значително риска от инфаркт. Мазните риби като атлантическата и норвежката скумрия, херингата, пъстървата и сьомгата се считат за най-подходящи, тъй като съдържанието на полезни мастни киселини в тях е най-високо.


4. Авокадо -  особените ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините от организма, които също са от значение за здравото сърце. Полезният плод може да бъде добавян в салати и сосове като намалява лошия холестерол в кръвта и регулира кръвното налягане.

5. Ядки - от ядките най-много омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини се съдържат в орехите и бадемите. Редовната консумация на ядки спомага за по-доброто усвояване на целулозата и за намаляване на чувството за глад. Трябва да се има предвид, че ядките са изключително калорични и трябва да се приемат в умерени количества, не повече от 40-50 грама. За предпочитане са суровите пред печените ядки, защото термичната обработка добавя големи количества сол.

6. Зехтин - съдържа мононенаситени мазнини, които се борят успешно с хорестеролните плаки и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове. 

7. Соята намалява лошия холестерол и доставя на организма протеини. Важно е да се знае, че трябва да се употребяванатуралния, а не генномодифицирания вариант на соята. Соевото мляко също е продукт, който е изклчително полезен за сърцето.

8. Ягоди, малини, къпини, боровинки -  богати на противовъзпалителни вещества, значително намаляващи риска от сърдечни болести и рак.

9. Бобовите култупи -  богати на целулоза, омега-3 киселини и калций. Същевременно те са относително ниско калорични и могат да заменят всяка една гарнитура.Консумирането на 3-4 ястия от бобови култури (боб, фасул, леща)седмично е напълно достатъчно, а това не е трудно постижимо, тъй като възможностите за приготвяне на ястия с тях са неизчерпаеми.


10. Спанакът съдържа  в големи количества лутеин, калий, фолиева киселина и целулоза.  Доказано е, че 2 порции зеленчуци дневно намаляват с до 25% риска от сърдечно-съдови заболявания. А всяка допълнителна порция - с още 17%.

11. Ябълките - всеки е чувал фразата "Едничка ябълка на ден, бягай, докторе, от мен". Ябълките са изключително полезен плод за сърцето, защото съдържат антиоксиданти, които понижават холестерола в кръвта с около 40%. Най-полезни са, когато се консумират в суров вид.


Коментари

Имате пред вид и пиене ли, Д-р Янчева?

Харесах статията. Здравословният начин на живот, обаче не се изчерпва само с навиците за хранене.