Публикация

4 прости начина да разпознаем инсулта

Колкото по-рано се разпознае мозъчният удар, толкова по-успешно може да бъде лечението му


инсултът може да бъде разпознат с 4 прости действия

Може да се случи навсякъде, инсултът или както всички ние го познаваме "мозъчният удар" често идва внезапно и почти винаги ни заварва неподготвени.

Как да разпознаете инсулта:

1. Помолете човека, за когото се опасявате, че изживява атака на инсулт, да се усмихне. Изкривената на една страна усмивка е тревожен сигнал.

2. Нека се изплези - лош знак е ако езикът е на една страна и виси леко отпуснат..
3. Накарайте го да каже просто изречение  от типа „Тази есен ще бъде мека и топла". Нарушението на речта е един от най-сигурните знаци, че човек претърпява инсулт, затова внимавайте дали ще произнесе в правилния ред думите и как ще ги артикулира. Объркан ред, изпусната дума или завален говор са признаци, които трябва да ви обезпокоят.

4. Помолете човека да вдигне едновременно двете си ръце. Ако се касае за мозъчен удар това няма да е възможно, едната ръка ще бъде вдигната забавено или ще се наблюдава друг вид дисбаланс. Трудността при движение на едната от двете ръце или единия от двата крака е неблагоприятен признак. В случай, че двигателното затруднение е на лявата половина, то значи е пострадал десния дял на мозъка и обратното, затруднение на движението на десните крайници сочат за проблем с левия мозъчен дял.

Навременната диагностика и адекватното лечение, увеличават шансовете на пострадалия за оцеляване. Затова ако се съмнявате, че наистина се касае за инсулт, веднага потърсете медицинска помощ.

Коментари