Публикация
Микровълновата печка може ли да унищожи антиоксидантите в храните
Застъпниците на здравословното хранене твърдят, че микровълновата печка убива продуктите, унищожавайки антиоксидантите в тях.
Изследователи от университета в Мадрид направили опит със зеленчуци – от артишок до тиквички, като при готвенето им, използвали различни техники - варене и пържене в микровълнова печка. Преди да приготвят зеленчуците измерили и записали съдържащите се в тях антиоксиданти. Същото направили и след приготвянето им.
Учените открили, че най-малка загуба на антиоксиданти има при печене, готвене на грил-тиган, както и в микровълнова печка, а най-много антиоксиданти се губят при варене и варене под налягане. Пърженето е поставено някъде по средата.
Оказало се, че процентът на унищожените антиоксиданти при всеки метод зависи от вида на зеленчука и на антиоксиданта.
Количеството на унищожените антиоксиданти при готвене в микровълнова печка варира от нула до над 50%, какъвто бил случаят с измерването на един вид антиоксидант при обработката на карфиол.
Коментари