Публикация

Имаме 300 хиляди алкохолици


Статистиката сочи, че 70% от българите пият. От тях почти половината злоупотребяват – т.е. губят контрол върху количеството на изпитото. От тях 6%  вече са болни от алкохолна зависимост. Тези данни бяха изнесени и обсъждани на форум на токсиколози край Варна.

В страната има 300 хил. алкохолици, които се нуждаят от сериозно и дългогодишно лечение, каза началникът на клиниката по токсикология във варненската Военна болница д-р Снежа Златева. „Около осем процента от зависимите всъщност искат да се самоубият чрез пиене“, заяви тя. В неотдавна публикувано американско изследване на Център за борба със зависимостите се твърди, че при една четвърт от самоубийствата се използва именно този метод.

За последните 10 г. у нас е скочил три пъти броят на пиещите младежи, а момичетата - почитателки на чашката, са се увеличили с рекордните шест пъти.
„Това са не просто тревожни, а драматични и ужасяващи факти“, коментира д-р Златева.

Тя подчерта, че ако едно дете започне да употребява алкохол на 10-годишна възраст, ще е зависимо от него само след 6 месеца. 16-годишните пък развиват алкохолизъм след две години, докато млад човек на 21 г. трябва да пие 10-15 години, докато се превърне в алкохолик.



 

Коментари