Публикация

МЗ ще внесе 5 законопроекта до края на годината


Стратегическите приоритети в здравеопазването ще бъдат представени до края на месеца. Това заяви в Трявна здравният министър д-р Божидар Нанев. Той очерта сред най-сериозните задачи преструктурирането на болничната помощ, което е обвързано и с  промени в Закона за лечебните заведения и Закона за висшето образование.
До края на годината ще бъдат внесени пет законопроекта – двата се отнасят до Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения. Кои ще са останалите проектозакони, министърът не съобщи.
 „За да бъдат преструктурирани над 400 болници за активно лечение, е необходимо преди това да бъдат изпълнени няколко условия – да има добра нормативна база, методика за остойностяване и методика за заплащане на лечебните услуги, диалог с местните органи на самоуправление и сериозна работа за развитие на спешната помощ”, каза министърът.
На пресконференцията в рамките на срещата на Съвета на ректорите на висшите медицински училища д-р Нанев обяви, че работна група, инициирана от МЗ, ще включва както негови представители, така и представители на медицинските университети, на Комисията по здравеопазване, на  университетските болници, финансисти. Групата ще подготви всички добавки на тестове, необходими за промени в Закона за висшето образование и Закона за лечебните заведения.
Работната група ще изработи и критериите, определящи една болница като университетска. „Университетската болница трябва да е най-доброто, което нашата болнична база може да предложи за обучение на студенти. И в същото време качеството й на лечебно заведение да е най-високо”, каза министър Нанев.

Коментари